İstiklal Marşımız; Türkiye Cumhuriyet'inin Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiş ilk marşıdır.
Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşının 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün yıldönümü.
İstiklal Harbinini Milli ruh ve heyecan içerinde kazanılmasının 1921 yılında güfte yarışması düzenlenmiş toplam 724 şiir katılmış, kazanana güfteye para ile ödüllendirilmesi Mehmet Akif'in hoşuna gitmemiş Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine teklifi kabul etmiş, Tacettin Dergahında 12 .Mart 1921 de Türk Ordusuna ithaf ettiği İstiklal Marşı Şiiri Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiştir.
Merhum Mehmet Akif'in Türk Ordusuna yazdığı bu İSTİKLAL MARŞI Büyük Millet Meclisinde büyük bir coşku içerinde saatlerce alkış tufanıyla kabul edilmiştir.
Merhum Mehmet Akif'in eline kalemine sağlık, Yüce Mevla Mekanını Cennet etsin Ruhu Şadolsun.
Amin ….
Mehmet Akif dürüst hazır cevap ve nüktedanlığını yansıtan hatıralarından örnekler:
TAVSİYE:
İstiklal Marşımızın şairi Safahat gibi abide bir eserin müellifi Kurtuluş Savaşın Akif Hocası, hepsinden önemlisi dürüstlük timsali bir münevver olan Mehmet Akif Ersoy (1873 1936)'un da birbirinden değerli nükteleri ve hazır cevapları bilinmektedir.
İlk meclisteki milletvekilliği sırasında Mehmet Akif'i ziyarete gelen dostları kendisine, o günlerde isimleri çok geçen bazı devlet adamları hakkındaki düşüncelerini sormuşlar.
Akif'in cevabı bir tavsiyeden ibaret olmuş.
----- Ülke geleceğinden ümit kesmek istemiyorsanız büyük adamları yakından tanımayınız.
YÜZ YÜZLÜLER :
Dürüstlük abidesi olan Mehmet Akif, iki yüzlü insanları sevmez, hatta onlardan nefret eder, mümkün olduğu kadar o tür insanlardan uzak dururmuş. Hayatının son yıllarında, iki yüzlü insanlara karşı tutumunu değiştirmiş; üstelik onlara yakınlık duymaya başlamış. Bu değişimi fark eden dostları bunun sebebini sorduklarında şu açıklamada bulunmuş:
----- Zamanımızda yüz yüzlü insanlar türedi; işte bu sebeple iki yüzlü insanları arar ve sever oldum.
BİR YERİNİZMİ AĞRIYOR?
Akif eğitimini aldığı esas mesleği bilindiği gibi baytarlık (veteriner hekimlik ) dir. Fakat bu mesleği hiç yapmamıştır. Bir mecliste Akif'e yukarıdan bakma eğiliminde, ilerici havalarında biri küçümseme amaçlı olarak “Sizin mesleğiniz baytarlıktı, değil mi? Demiş.
Akif cevap vermiş:
----- Elbette ben bir baytarım. Bir yeriniz mi ağrıyordu acaba?
-------------------------------------------------------------------
ŞEHİTLER ABİDESİ İÇİN
Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde,
Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler,
Hakkın bu veli kulları taş türbeye girmez;
Gufrana bürünmüş, yalnız FATİHA bekler.
MEHMET AKİF ERSOY
-------------------------------------------------------------------
SELAM OLSUN
Müslüman Türk Milletinin kalp dilini;
Türk Ordusunun kahraman zaferini,
Bütün cihana manzume ile anlatan ,
Bu çok değerli ÜSTADA selam olsun…
Rami GÜMEN
İstiklal Marşı'mızın Kabulünün 99. Yıldönümü.
12.Mart 2020 İstiklal Marşının kabulünün yıl dönümü …
Mehmet Akif Ersoy'un 12 .Mart 1921 de yazdığı İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisin'de kabulü ve 99 .yıl önce Merhumun aynı zamanda “Milli şair” unvanı aldığı gündür.
İstiklal Marşı, Ezan, Vatan, Bayrak gibi hem milli ve hem de manevi Milletçe üstün değerleri olan bir ülkü ve maneviyatın tezahürüdür.
İstiklal Marşımız, okunurken kendimizi toplar esas duruşa geçeriz ,Ezan okunurken Salavat getirir toplanırız , Bayrak çekilirken selam dururuz .
Merhum Mehmet Akif'in bir anısı :
Rahatsızlığını duyan yazar Tarık US ve arkadaşları Merhum Şairi ziyarete gideler. Ziyarete giden arkadaşlarından biri yatağında yatan Mehmet Akif'e “ Acaba İstiklal Marşı yeniden yazılsa olmaz mı ? “ Diye sorar : Bu sözü duyan Mehmet Akif yatağından doğrularak başını kaldırarak .” Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diye cevap verir.
İstiklal Marşımızda Mehmet Akif'in seçtiği önemli temalardan :
Korkma : Vatan ,hürriyet ,İstiklal , Ezan ,Bayrak , gibi önemli nesnelerdendir :
Mehmet Akif İstiklal mücadelemize Türk Milletinin şecaat ve cesaretine uygun destan yazmıştır.
İstiklal Marşında: Korkma,Mehmetçiğe endişe etme üzülme diyor.
Vatan :” Canı,cananı ,bütün varımı alsın da huda /Etmesin,tek vatanımdan beni dünyada cüda “ Namık Kemal'in ifadesi ile “ Dünyaya göre Vatan ,oturduğumuz şehre göre evimiz hükmündedir.”
Hürriyet: Türk Milleti gibi ezelden beri hür yaşamış bir millete kim zincir vurabilir.? Onu esir etmeye kalkmak akılsızlıktan başka nedir.” Ben ezelden beridir hür yaşadım,hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış?Şaşarım .”
İstiklal: Hiçbir milletin boyunduruğu altına girmeden bağımsız yaşamak .
Türk Milleti hakka hukuka ,adalete ve nihayet Allah'a tapan bir millet başkasına nasıl köle olur.
“ Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal”
Ezan: Bir insan dinsiz olabilir .Ama bir toplum dinsiz yaşayamaz .Bizde Müslüman bir toplum olarak camilerimizin açık olması ve ezanın susmaması da bizi ayakta tutan değerlerimizdendir .
“Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli / Değmesin mabedimin göğsüne na mehram eli / Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli / Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli .
Bayrak: Bir milletin-devletin bağımsızlığını temsil eder. Şeref ve haysiyet sembolüdür.Türk milleti ebediye yaşayacaktır .
“Dalan sende şafaklar gibi şanlı ey şanlı hilal /Olsun artık kanlarımın hepsi helal /Ebediyyen sana yok ırkıma yok izmihlal./ Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet .”
Mehmet Akif: Vatan, hürriyet, istiklal, bayrak, hakkaniyet, din, iman, ezan gibi değerleri “ İstiklal Marşı'nda tek ,tek tesbih taneleri sıralamıştır.
Bu 99.cu yılında “İstiklal Marşı 'mızın değerli yazarı Mehmet Akif Ersoy'a ve bütün şehitlerimize Cenab-ı Haktan Rahmet diliyoruz . Makamları Cennet olsun.
------------------------------------------------------------------- Mehmet Akif'e Mersiye
Mısraları bir tesbih gibi birer, birer dizmişsin;
Mehmetçik gibi siperleri sıra , sıra gezmişsin ,
Vatan, hürriyet, istiklal, ezan, bayrak, diye diye,
Bu kahraman Milletin ruhuna kalbine girmişsin …
Rami GÜMEN