Akkuş’ta ekonomik, kültürel ve toplumsal gelişime katkı sağlamak, sahip olunan kaynakları kullanabilme ortamı oluşturabilmek ve kırsal kalkınmaya destek olmak amacıyla kurulan Argan Yerel Eylem Grubu Derneği faaliyetlerine devam ediyor. Derneğin Yerel Kalkınma Stratejisi faaliyetleri kapsamında Akkuş Tarım ve Orman Paneli düzenlendi. Programda coğrafi işaret tescilli Akkuş şeker fasulyesinin yetiştirilmesi, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili üreticilere bilgiler verildi. Programa Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Öztürk, Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, TKDK Ordu İl Koordinatörü Berkay Çelik, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Panelin birinci bölümünde şeker fasulyesi yetiştiriciliği, fasulyede bitki besleme teknikleri, fasulyede hastalık ve zararlılar ile mücadele ve organik fasulye yetiştiriciliği konularında ODÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Özbay Dede, ODÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Öner ve Arş. Gör. Mete Soysal üreticilere bilgiler verdi.
Panelin ikinci bölümünde ise Akkuş şeker fasulyesinde tohumluk üretimi, fasulyede coğrafi işaret ve tescil işlemleri, yerelde markalaşma ve pazarlama konularında ODÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Özlem Önal Aşcı, Ziraat Yük. Müh. Engin Derebaşı, Öğr. Gör. Çağatay Alan ve Veteriner Hekim Murat Kuzu tarafından üreticilere bilgiler verildi.
“Üretimi Yaygınlaştıracağız”
Programda konuşan Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, şeker fasulyenin Akkuş için önemine değinerek, “ Kendine has tadı, aroması ve kokusuyla dikkat çeken, Türk Patent Enstitüsü tarafından 'coğrafi işaret' olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesi Akkuş’umuz için bir değer. Görev süremiz boyunca yaptığımız çalışmalarla Akkuş fasulyesinin katma değerini yükselterek önemli bir marka haline getirdik. Bizler elimizdeki imkanlarla şeker fasulyenin önündeki başta sulama sorunu olmak üzere yeni çalışmalar yaparak üretimin daha da yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Üretim Güvence Altına Alınacak
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da Akkuş şeker fasulyesinin üretiminin güvence altına alınması için çalışmalar yapıldığını belirterek, “Tarımsal üretimin planlanması çalışmaları kapsamında stratejik ürünlerimiz olan tahıl ve baklagillerin üretimini güvence altına alacak düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda Akkuş şeker fasulyesi de önümüzdeki süreçte bu planlamada yerini alacak ve bu ürünümüze sahip çıkacağız” dedi.
Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş ise Akkuş fasulyesinin protein değerinin yüksek olması tadı ve çabuk pişmesi gibi özellikleriyle Ordu’da tarım ürünleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek üretimin yaygınlaşması için Ordu Üniversitesi olarak gerekli desteği vereceklerini söyledi.
Bülten