Niksar'da Yangın Söndürme Tüpüne İlgi Arttı
Niksar'da 18 yıldır yangın söndürme tüpü dolum ve satışını yapan Serkan Çakmak, Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasının ardından insanların yangın söndürme tüpüne daha fazla ilgi gösterdiğini ve işlerinin büyük oranda arttığını söyledi.
Niksar'da 18 yıldır yangın söndürme tüpü dolum ve satışını yapan Serkan Çakmak, Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasının ardından insanların yangın söndürme tüpüne daha fazla ilgi gösterdiğini ve işlerinin büyük oranda arttığını söyledi.
Genel olarak vatandaşlar yangın tüpleri hakkında pek fazla bilgiye sahip değil. Günümüzde yangın olaylarının artmasıyla birlikte olası yangın olayına karşı nasıl davranılması gerektiği konusunda vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor.
Niksar Küçük Sanayi Sitesi içerisinde bulunan işyerinde 18 yıldır yangın söndürme tüpü dolum ve satışı yapan ESC Yangın Söndürme Cihazları sahibi Serkan Çakmak, sadece
Niksar’a değil Türkiye geneline satış yapıyor.
“İşlerimiz arttı siparişler çoğaldı”
Eskiye oranla yangın söndürme tüplerine ilginin arttığına değinen Serkan Çakmak; “Bolu Kartalkaya’da meydana gelen ve 78 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın faciasının ardından yangın teçhizatlarına talep artarken, fiyatlarda artışlar yaşandı. Yangın öncesinde 650 TL olan işyerleri için olan köpüklü yangın tüplerinin, yangın sonrasında 750 L’ye yükseldiği görüldü. 2 kg’lık bir tüpü internetten 430 TL’ye satarken şu anda 550 TL’ye satıyoruz. Fiyat farkı istemsiz olarak arz talebe göre değişmek zorunda kaldı” dedi.
“Her yangına farklı müdahale gerekir”
Çalışmaları hakkında bilgiler veren Çakmak; “18 yıldır yangın söndürme tüpü dolumu üzerine iş yapıyoruz. dışardan gelen parçaların ama tüm parçaların montajını ve dolumunu yapıp bir bütün haline getiriyoruz. Bir tüpün kullanım süresi dört yıldır. Dört yıl sonunda tüplerin tekrar doldurulması lazım. İşyerimizde araç tüpleri dahil olmak üzere bütün yangın söndürme cihazlarının üretimini yapıyoruz. Bunlar da kendi aralarında sınıflara ayrılıyor. Ahşap yangını, kimyasal akaryakıt, doğalgaz yangını, elektrik yangını gibi bunlara göre sınıflara ayrılıyor, insanların taleplerine göre karşılıyoruz. Şöyle söylemek gerekirse aslında her yangına farklı yangın söndürme tüpleri ile müdahale edilmesi gerekiyor. Yani bir elektrik yangınına köpükle müdahale edilemez bu yangına karbonlu müdahale gerekir. İnsanların isteği değil ihtiyaçlarını belirleyerek çalışıyoruz. Gün içerisinde gelen siparişleri yapıyoruz götürüp yerlerinde teslim ediyoruz ve olası bir yangında en az nasıl zararla kurtarılacağını tarif ederek anlatıyoruz” diye konuştu.
Bolu da meydana gelen yangından sonra yangın söndürme tüplerine rağbet arttığını ve işlerinin çoğaldığını belirten Çakmak; “normalde yoğunluğumuz vardı ama beklentilerin çok çok üzerinde işlerimizde artış oldu. Örnek verecek olursak gün içerisinde 5 tane cihaz satıyorsak bu rakam gün içerisinde 50 civarına çıktı” dedi.
“Yangına ilk müdahale önemli”
Çakmak vatandaşın yangın söndürme tüpü kullanımı hakkında uyarılarda bulunarak; “normalde yangın söndürme tüpünün kullanım şekli bellidir. Ağız kısmında ki pim sökülür, mührü söktüğümüz pimi alıp yanan maddenin kendisine aleve değil, yaklaşabildiğiniz kadar yaklaşıp sıkılır. Alev sönmesini bekleyip soğumasını beklerken itfaiyeye haber vermemiz gerekir çünkü arka planda bu işin daha büyük problemleri olabilir. Mesela bir odun yangının da odunu söndürürsün ama köz devam eder yani yangının büyümemesi için. Burada amaç ilk etapta yangında itfaiye gelene kadar büyümemesini sağlamak yangını belli bir kararda tutabilmektir” dedi.