• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • EKONOMİ
  • BİLİM VE TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • RESMİ İLANLAR
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • VEFAT
  • TEBRİKLER
  • NÖBETÇİ ECZANELER
  • YEREL
  • Ara
SON DAKİKA:
15:18
Niksar'ın Acı Kaybı  DURMUŞ ELMALI (Adalı Durmuş) Vefat Etti
15:14
Niksar'ın Sevilen İsmi Adem, Askerlik Belgesini Gururla Aldı
14:42
Niksar TOKİ Melikgazi Anaokulu'nda Minikler "Haberleşme"yi Öğrendi
14:34
Karavan Tutkunları Niksar'da Buluştu: 5. Çamiçi Kamping Etkinliği Coşkuyla Başladı
01:14
Tokat'a Giden Otobüs Sivil Denetime Takıldı
01:11
Ablasını Kaçıran Genci Göğsünden Vurarak Öldürdü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. "Şifa Kaynağı Meyan Kökü, Fazla Tüketildiğinde Sağlığa Zarar Verebilir"
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Mart 2025 - 15:16

"Şifa Kaynağı Meyan Kökü, Fazla Tüketildiğinde Sağlığa Zarar Verebilir"

Uzmanı Uyardı: "Şifa Kaynağı Meyan Kökü, Fazla Tüketildiğinde Sağlığa Zarar Verebilir"

SAĞLIK
24 Mart 2025 - 15:16
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, meyan kökünün, vücudun susuz kalmasını engellemeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu ancak aşırı tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği konusunda uyardı.
Osmanlı döneminden bu yana şerbet, şurup ve çay formunda tüketilen meyan kökü, özellikle sıcak bölgelerde soğuk şerbet olarak ikram ediliyor. Glycyrrhiza glabra bitkisinin kök kısmından elde edilen meyan kökü, lif formunda kaynatılıp soğutularak tüketiliyor. Serinletici ve rahatlatıcı etkisiyle tercih edilen meyan kökü bitkisi, aşırı tüketildiğinde sağlık sorunlarına yol açabiliyor. SBTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Karaköy, meyan kökünün, vücudun susuz kalmasını engellemeye yardımcı olduğunun altını çizerken, fazla tüketildiği takdirde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.


"Meyan kökü, susuzluğu önlemeye yardımcı oluyor"
Vücudun susuz kalmamasının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Karaköy, "Meyan kökü Osmanlı'dan bu yana şerbeti, şurubu ve çayı yapılarak kullanılan aromatik bitkilerden bir tanesidir. Meyan kökünün özellikle daha sıcak bölgelerde, soğuk şerbet formunda ve şerbet güğümlerinde ikram edildiğini görmekteyiz. Meyan kökü, bitkinin kök kısmından elde ediliyor. Kökler lif formunda kaynatılır, soğutulur, süzülür ve soğuk halde tüketilir. Ramazan ayında oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında, vücudun susuz kalmaması gelmemektedir. Vücudun su dengesi bozulduğunda, özellikle yaşı büyük insanlarda, tansiyon rahatsızlığı olan insanlarda, bariz bir şekilde ortaya çıkabilecek sorunların giderilmesi amacıyla meyan kökü şurupları da üretilmektedir. Meyan kökü, iftar ve sahur saatlerinde tüketildiğinde hem susuzluğu götürmekte, hem de vücut direncini arttırmaktadır" diye konuştu.


"Aşırı tüketim, sağlık üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir"
Meyan kökü bitkisinin antibakteriyel özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Karaköy, "Meyan kökü bitkisinin aynı zamanda antibakteriyel bir özelliği de bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği itibariyle hem iftarda, hem de sahurda tüketilmesi yine yüksek derecede fayda sağlayacaktır. Ramazan ayında, suya çok ihtiyacımız olan bu özel ayda, meyan kökü bitkisiyle elde edilen şurupları ve şerbetleri rahatlatıcı ve serinletici formda tüketebiliriz. Tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli husus, bitkiyi tüketirken aşırıya kaçmamak, rahatsızlığı olup ilaç kullanmakta olan insanların mutlaka bir uzmana danışarak tüketmesidir. Meyan kökü aynı zamanda tıbbi olarak kullanılan bitkilerden bir tanesidir. Vücut direncini arttırması yönüyle, antimikrobiyetel ve antibakteriyel içeriği ile dikkat çeken bir tıbbi bitkidir. Ancak, bu özelliklere sahip, diye tükettiğimiz bu tip aromatik bitkileri ölçülü kullanmamak doğru değildir. Mevcut rahatsızlık için kullanılan ilaçlarla etkileşime girerek, hoş olmayan sonuçlar doğurabilmektedir" dedi.

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Eczacı Adayları Beyaz Önlük Giydi
Eczacı Adayları Beyaz Önlük Giydi
Ambulansların yeni kahramanları: 16 kadın sürücü
Ambulansların yeni kahramanları: 16 kadın sürücü
Karacan:
Karacan: "Takviyeler mutlaka eczacı kontrolünde verilmeli"
83 yaşındaki hastaya başarıyla kornea nakli yapıldı
83 yaşındaki hastaya başarıyla kornea nakli yapıldı
Son Haberler
Niksar'ın Acı Kaybı  DURMUŞ ELMALI (Adalı Durmuş) Vefat Etti
Niksar'ın Acı Kaybı  DURMUŞ ELMALI (Adalı Durmuş) Vefat Etti
Niksar'ın Sevilen İsmi Adem, Askerlik Belgesini Gururla Aldı
Niksar'ın Sevilen İsmi Adem, Askerlik Belgesini Gururla Aldı
Niksar TOKİ Melikgazi Anaokulu'nda Minikler
Niksar TOKİ Melikgazi Anaokulu'nda Minikler "Haberleşme"yi Öğrendi
Engelli Bireyler İçin ÖTV’siz Araç Düzenlemesinde Yeni Dönem: Yerli Üretim Şartı ve Satış Süresi Değişti
Engelli Bireyler İçin ÖTV’siz Araç Düzenlemesinde Yeni Dönem:...
Karavan Tutkunları Niksar'da Buluştu: 5. Çamiçi Kamping Etkinliği Coşkuyla Başladı
Karavan Tutkunları Niksar'da Buluştu: 5. Çamiçi Kamping Etkinliği...
Kazada Aracın Kapısı Yerinden Çıktı, Yola Savrulan Yolcu Hayatını Kaybetti
Kazada Aracın Kapısı Yerinden Çıktı, Yola Savrulan Yolcu Hayatını Kaybetti

Ana Sayfa
EKONOMİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ
MAGAZİN
KÜLTÜR SANAT
GÜNDEM
SPOR
RESMİ İLANLAR
YEREL
NÖBETÇİ ECZANELER
TEBRİKLER
VEFAT
SAĞLIK
EĞİTİM
SİYASET
GÜNCEL
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • TEBRİKLER
  • VEFAT
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tokat Haber | Tokat Son Dakika Haberleri