Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, artan banka komisyonları, ağır yapılandırma şartları ve cezaların esnafı iflasın eşiğine getirdiğini belirterek, yetkililere acil önlem çağrısında bulundu.
Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayı “Esnafın Yeni Ortağı: POS Makinaları ve Bitmeyen Yükler” başlığıyla paylaşan Kaya, yüksek maliyetler ve banka komisyonlarının küçük işletmeleri adeta ayakta duramaz hale getirdiğini söyledi.
“POS Artık İş Ortağı Değil, Yük Ortağı”
Kaya, esnaf için hayati öneme sahip POS cihazlarının artık bir “yük ortağına” dönüştüğünü vurguladı. Enflasyona bağlı faiz indirimlerine rağmen POS komisyonlarında iyileştirme yapılmadığını belirten Kaya, “Her işlemde alınan komisyon oranı, küçük esnafın kazancını neredeyse sıfıra indiriyor” dedi.
“İpotek ve E-Haciz Baskısı Esnafı Zorluyor”
Vergi ve SGK borçlarında yapılandırma yapılırken öne sürülen ağır şartlara dikkat çeken Kaya, “İpotek talepleri ve e-haciz uygulamaları esnafın elini kolunu bağlıyor. Bu durum artık ‘yok artık’ dedirtecek seviyeye gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Kaya’nın Talepleri
Esnafın ayakta kalabilmesi için 5 maddelik çözüm önerisi sunan Kaya şunları sıraladı:
POS komisyon oranlarında adil düzenleme yapılmalı.
Kamu bankaları düşük faizli veya faizsiz kredi sağlamalı.
Sicil affı acilen gündeme alınmalı.
Vergi ve SGK yapılandırmalarında ipotek şartı kaldırılmalı.
Denetimler cezalandırıcı değil, rehberlik edici olmalı.
“Esnaf Yaşarsa Mahalle Yaşar”
Toplumsal bir uyarıda da bulunan Kaya, “Unutulmamalıdır ki; esnaf yaşarsa mahalle yaşar, mahalle yaşarsa şehir yaşar. Esnafın yok olduğu yerde huzur da, sosyal denge de zarar görür. Hep birlikte bu sese kulak verelim” sözleriyle çağrısını tamamladı.
EKONOMİ
Yayınlanma: 21 Eylül 2025 - 09:33
Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı'ndan Acil Önlem Çağrısı: "Esnafın Nefesi Kesildi"
Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, artan banka komisyonları, ağır yapılandırma şartları ve cezaların esnafı iflasın eşiğine getirdiğini belirterek, yetkililere acil önlem çağrısında bulundu.
EKONOMİ
21 Eylül 2025 - 09:33
İlginizi Çekebilir