Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu açıklamada TOGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarımız tarafından bölgedeki olası yer değişimleri ve hareketleri belirlemek amacıyla hızlıca aksiyon alıp bölgedeki çalışmalara başlandığını söyledi. Rektör açıklamasında, “Depremler, tektonik plakaların hareket etmeleri sonucunda oluşmaktadır. Ülkemiz de üç farklı tektonik plakanın kesişiminde yer almaktadır. Bu nedenle, Ülkemiz deprem riski ile her an karşı karşıyadır. Depremlerin ve tektonik hareketlerin incelenmesi özellikle risk ve afet önleme çalışmalarına büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda deprem üretme riski olan aktif fayların deprem öncesi ve sonrası hareketlerinin incelenmesi büyük bir önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.
Kurulan istasyonlarda günlük 8 saat izlemenin yapılacağını kaydeden Rektör Yılmaz işlemin 1 hafta süresince devam edeceğini ifade etti. Rektör, Yozgat, Artova, Yıldızeli ve Zile’de deprem izleme istasyonlarının bulunduğunu belirterek deprem öncesi ve sonrası bu bölgede hareketliliklerin kaydedileceğini söyledi. İstasyonların uydu ve radar desteğiyle ölçümler yaptığını belirten Rektörz elde edilen verilerle bölge hakkında bilimsel yorumların yapılacağını, bilimsel çalışmalara katkı sağlanacağını söyledi. Rektör Yılmaz, katkı sağlayan herkese teşekkür etti. Akabinde Rektör Yılmaz ve beraberindeki heyet 5.6 şiddetinde depremin yaşandığı Sulusaray ilçesine gitti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Sulusaray Kaymakamlığı önünde deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu’nun basın açıklaması sırasında Rektör Prof. Dr. Fatih YILMAZ da hazır bulundu.
Zeynep Nur ŞAHİN - Niksar Danişmend (Özel Haber)