T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Emin Yılar başkanlığında 2025 Şubat ayı olağan toplantısını icra eden Tokat TSO Meclisinin konukları Tokat İŞKUR İl Müdürlüğü oldu.
Toplantıya Tokat İŞKUR İl Müdürü Bekir Fındık, Tokat İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Yasin Yaman’ın yanı sıra İş ve Meslek Danışmanı Ertuğrul Kıraç katıldı.
Toplantıda işverenlerin en büyük sorunlarından birisi olan nitelikli ve kalifiye personel bulma sorununun çözümü noktasında hayata geçirilen NİYEP programının başvuru aşamaları, süreç ve işverenlerimize sağlayacağı katkılar ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
Söyleşinin ardından ise; TSO meclis üyelerinin NİYEP ve İŞKUR faaliyetlerine ilişkin soruları cevaplandırıldı.
NİYEP Nedir?
Mesleki eğitim kursları ile işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip bireyleri yetiştirerek istihdamı artırmak ve işsizlerin mesleki yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan programdır.
NİYEP Kurslarının Süresi Ne Kadar?
NİYEP kursları, günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz en fazla kırk beş saat olarak düzenlenmektedir. Eğitimler teorik eğitim ve pratik eğitim şeklinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Teorik ve pratik eğitimlerin toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir.
Teorik ve pratik eğitim, günde en az beş en fazla sekiz saati geçmeyecek şekilde aynı hafta içerisinde farklı günlerde verilebilir. Teorik ve pratik eğitim aynı gün içerisinde birlikte verilemez.
NİYEP’de Kursiyer Ne Kadar Ücret Alır?
NİYEP kurslarına katılan kursiyerlere, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden; iş arayan statüsündeki kursiyerlere günlük 850,18 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 425,09 TL kursiyer zaruri gideri ödenir.
Ayrıca, Kadınların istihdamını ve iş gücüne katılımını desteklemeye yönelik yürütülen “Her Meslekte Kadın Eli Projesi” kapsamında yapılacak iş birlikleriyle belirlenen mesleklerde kurslara katılım sağlayan İş arayan statüsündeki kadın kursiyerlere günlük 1.105,23 TL, İşsizlik ödeneği alan kadın kursiyerlere günlük 552,62 TL
kursiyer zaruri gideri ödenmektedir.
NİYEP’de Sigorta Durumu Nasıldır?
Kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri Kurumumuz tarafından karşılanmaktadır.