• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • EKONOMİ
  • BİLİM VE TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • RESMİ İLANLAR
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • VEFAT
  • TEBRİKLER
  • NÖBETÇİ ECZANELER
  • YEREL
  • Ara
SON DAKİKA:
18:23
Niksarlı Kadınlardan Anlamlı Mesaj: “Sevgi Kazanacak”
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. Bu Adam Niksar Köylülerine Yol Gösteriyor
YEREL
Yayınlanma: 07 Ekim 2024 - 16:43

Bu Adam Niksar Köylülerine Yol Gösteriyor

Niksar’da yaşayan ve istek arzusu ile birçok insana örnek teşkil eden İsa Özyurt adlı vatandaş, tarlasında yetiştirdiği farklı ürünler ile adeta yapılamaz denileni yapıyor.  

YEREL
07 Ekim 2024 - 16:43
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar

Günebakan (Alatyan) Köyünden olan İsa Özyurt eşi Hamide Özyurt ile birlikte köyde arazilerine ektikleri fasulye, ceviz, mercimek, nohut, patates gibi ürünlerin kaliteli ve verimli olmasını sevgiyle yapılan çalışmaya bağlıyor. 

Köyde birçok çeşit ürün ektiklerini ve alınan sonuçtan memnun kaldıklarını söyleyen İsa Özyurt’un bu günler de en dikkat çeken farkındalığı ise dağ kekiğinin önemine dikkat çekmesi. Dağlardan topladıkları kekiği kurutup eleyerek satış yapan Özyurt, dağ kekiğinin önemine vurgu yaptı.

“Keşke köyümün patatesi ve fasulyesinin patenti alınsaydı”

Herşeyin çalışmakla başarılacağını belirten Özyurt; “Günebakan Köyünde kendi arazim olduğu için orada ürün yetiştiriyorum. Günebakan’da bir farkındalık oluşturmak hatta Niksar’da farklı ürünlerle tanışmak için uğraşıyoruz. Bunların başında  goji berry geldi, yaklaşık olarak 5-6 sene önce.  goji berry Niksar’a uyum sağladı ama yükseklere çok sağlayamadı. Biz genelde deneme-yanılma yöntemi, “hangi ürün nerede güze yetişir?” onun farkına varmak için uğraştık. Bir de ben şunun farkındayım; bir yerde bir ürünün yabanisi yetişiyorsa bunu yetiştirmek daha rahat oluyor. Mesela bizim Günebakan’da eskiden patates meşhurdu, şimdi ise fasulye meşhur ama patenti alınmadı. Açıkçası tüccar gelsin de alsın diye bakılıyor, toplu bir kooperatifleşme veya bir birliktelik olma çabasına gidilemedi, gidilse daha güzel olacaktı. Son günlerde de bu dağ kekiği, Kekiğin olduğunu biliyorduk ancak bundan 3-4 sene önce İstanbul’da çalıştığım bir yerde dağ kekiği ekmiştik. Yaklaşık 50 m2 gibi bir alandı. Bizim buralarda zaten gerek kaya kekiği gerekse dağ kekiği olduğunu biliyorduk. Bu sene yine onun üzerine gittim, baya bir toplama yaptım. Yaklaşık 5-10 kiloyu buldu. Zaten bunu bir çuval topladın mı 1 kilo anca geliyor. Bu da dağ kekiği, doğal olarak yetişen yerlerden topluyoruz. Gölgede kurutup, nane gibi paketliyoruz. Çayı çok güzel oluyor, yemeklere de güzel bir lezzet katıyor. İçerisinde C vitamini de olduğundan dolayı kış gelince tavsiye ediyoruz. Bu kekikleri toplaması, kurutması işlemleri de bizim için gayet basit. Toprağı az olan kayalık yerlerde yetişiyor, keserek topluyorsun veya tarladaysa sökerek topluyorsun. Aynı nane gibi, kurutuyorsun ama gölgede kurutuyorsun. Tekrar eleyip o şekilde 100-200-500 gram paketliyor ve pazarlıyoruz.  Günebakan (Alatyan)  patatesimiz gerçekten çok kaliteli. Biz de 4 çeşit patates var. Birisi Batum Sarısı, geçen sene bunu aldım. Geçen iklim dolayısıyla biraz san vurdu pek güzel olmadı. Bu sene yağışlar da iyi oldu, çok güzel oldu. Bunun yanında yuvarlak Başçiftlik beyazı ve bizim Günebakan beyazı var. Rengi parlaklığını yanında tabi ki en önemlisi lezzeti. Canik Dağları ya bizim buralar, bu patatesler illaki o dağın oksijeninin alacak, görecek. İşte o zaman çok lezzetli olur. Tabi konum olarak bizim yaylamız 1200 metre, onun da etkisi var, susuz yetişiyor onun da etkisi var” dedi. 

“Birçok ürün yetiştiriyoruz”

Özyurt, patatesin yanı sıra fasulye, ceviz, mercimek üretimi de yaptığını belirterek; “Üretimi aşırı değil de kendi çapımda yapıyorum. Mesela fasulye, bizim Günebakan’ın şeker fasulyesi, geçen sene de çok güzel randımanı oldu. Kilosu 150 ila 200 arasında gidiyor. Bunun yanında Akkuş sırık fasulyesi yaptık. O da çok güzel oldu. Ayrıca ince mercimek yapıyoruz. Rahmetli babadan kalma ağaçlardan cevizlerimiz var ama bu cevizler pazarlık değil evde yemelik. Nohut mesela, Günebakan Köyünde 1200 rakımda yetiştirdim. Domuzlar bu nohutun bir numaralı düşmanı, kendi çapımda etrafını çitle çevirdim. Domuzlar lavantanın kokusuna da gelmiyor dediler, nohutun yanına da lavanta ektim. Gerçekten de gelmediler. Nohutun randımanı da çok güzel oldu. Farkındalık da şöyle oldu; kırsal kesimde farklı bir ürün, ben her zaman şunu savunurum. Niksar’da bir ürünün üzerinde değil de farklı farklı ürünlere eğilmek lazım. Biri para etmezse diğerinin onu taşıması lazım. Ben onu savunuyorum ve yaptığım işlerde de onun üzerine gidiyorum, köylüme de onu tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Zeynep Nur ŞAHİN - Niksar Danişmend (Özel Haber)
# Tokat# Niksar# çiftçi# Günebakan# Niksar bakliyatları
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Ali ÖZTÜRK
1 yıl önce

Günebakan arazisinde susuz organik tarım yapılmaktadır. Şeker fasulyenin tadını tatmayan varsa lezzeti kaçırmıştır. Yeşil mercimekte günebakan iddialıdır. 900 lü rakımlarda yerli niksar cevizi aroması ve yağ oranıyla lezzetlidir. İsa ÖZYURT Çiftçi dostu , üretmeyi çalışmayı seven Günebakanlı bir kardeşimizdir.

Cevapla
Beğen (3)
Beğenme (2)
İsa Özyurt
1 yıl önce

Haberiniz için köylum ve şahsim adına teşekkür ederim

Cevapla
Beğen (9)
Beğenme (1)
İsa özyurt
1 yıl önce

Biz gunebakanlilar olarak çok çalışkan bir köylü yüz adeta tekeden yağ çıkarmaya çalışan tipleriz. Bir eksiğimiz var birlikte hareket edemiyoruz Bu belediyemizin kapanmasinda bile böyle oldu Ben bir ortadiregim kendi çapinda altında 82 model reno ile bu işleri basariyorum hiçbir tarım aletim makinam ve traktorum yok İlçe tarıma müracaat ettiğim halde hiç gale alınmayan Ziraat odasının umrunda olmayan bir ortadirek

Cevapla
Beğen (14)
Beğenme (2)
Günebakanlı
1 yıl önce

Günebakan ürün çeşitliliği olarak daha fazla ürün yetiştirmek için mümkün ama verim düşük oluyor.

Cevapla
Beğen (3)
Beğenme (0)
Gün Bakan
1 yıl önce

Helal olsun, Günebakan’lı İsa Özyurt 1200 metre yüksekte ekiyor biçiyor ekmeğini dağdan çıkarıyor ovadakiler yatsın bakalım.

Cevapla
Beğen (18)
Beğenme (2)
Tevfik Yağcı
1 yıl önce

İsa Özyurt adlı kişi ve eşinin müteşebbis bir ruhla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaları takdir edilecek bir çalışma . Yolu açık olsun. Kendisinin iletişim numarasını da alabilir miyim. Teşekkürler. Tevfik Yağcı.

Beğen (11)
Beğenme (1)
İlginizi Çekebilir
Niksar’da Çiğköfte Dükkanında Yangın
Niksar’da Çiğköfte Dükkanında Yangın
Tokat-Niksar Yolunda Çilek Yüklü Kamyon Yandı
Tokat-Niksar Yolunda Çilek Yüklü Kamyon Yandı
Tokat Sofralarında Yeni Trend: En Sağlıklı Et Keçi Eti mi?
Tokat Sofralarında Yeni Trend: En Sağlıklı Et Keçi Eti mi?
DSİ Genel Müdürü Balta: “Tokat’a 60,1 Milyar TL değerinde 241 Tesis inşa ettik”
DSİ Genel Müdürü Balta: “Tokat’a 60,1 Milyar TL değerinde 241 Tesis inşa ettik”
Son Haberler
Niksarlı Kadınlardan Anlamlı Mesaj: “Sevgi Kazanacak”
Niksarlı Kadınlardan Anlamlı Mesaj: “Sevgi Kazanacak”
Niksar-Almus Yolunda Heyelan Tehlikesi Sürüyor
Niksar-Almus Yolunda Heyelan Tehlikesi Sürüyor
Niksar’da Çiğköfte Dükkanında Yangın
Niksar’da Çiğköfte Dükkanında Yangın
Niksar’da Renkli Şölen: Çocuklar Sahne Alıyor
Niksar’da Renkli Şölen: Çocuklar Sahne Alıyor
Velilerin Yüreği Rahatladı, Sınıflar Yeniden Doldu
Velilerin Yüreği Rahatladı, Sınıflar Yeniden Doldu
O ZİNCİR MARKET BANKA KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ
O ZİNCİR MARKET BANKA KURMAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Ana Sayfa
EKONOMİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ
MAGAZİN
KÜLTÜR SANAT
GÜNDEM
SPOR
RESMİ İLANLAR
YEREL
NÖBETÇİ ECZANELER
TEBRİKLER
VEFAT
SAĞLIK
EĞİTİM
SİYASET
GÜNCEL
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • TEBRİKLER
  • VEFAT
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tokat Haber | Tokat Son Dakika Haberleri