Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Fotoğraf ile Niksar
Niksar’da “Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Fotoğraf ile Niksar” sergisi düzenlendi.
Niksar’da Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Lisesi) tarafından düzenlenen sergisinin açılışı yoğun katılımla gerçekleşti. Türkiye’nin 100. Yılına özel gerçekleşen etkinlikte geçmişten bugüne Niksar’ın kültür, sanat, spor, kişiler, tarihi eserler ve doğa temalı karma bir şekilde fotoğraflar sergileniyor.
Niksarlıların yoğun katılım sağladığı sergide eski zamanların, eski anların akıllara gelmesi ve duygu dolu anların yaşanması ise kaçınılmaz oldu.
Niksar Kaymakamı Ekrem Çeçen sergide geçtiğimiz 100 yılda yaşayanları yad ettiklerini dile getirerek; “Biliyorsunuz Cumhuriyetimizin 100. Yılı tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. En son, akşam büyük bir coşkuyla yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı fener alayı düzenlendi. Cumhuriyetimizin özellikle Niksarlı olarak, tarihi ve kültürel anılarını yaşatmak adına resim sergisi düzenledik. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 eserle Niksar 100 yılda neler geçirdi, neler yaşandı? Bu fotoğraflar sergileniyor. Biz de geçtiğimiz 100 yılda yaşayanları yad etmiş olduk. İnşallah Cumhuriyetimiz nice 100 yıllara ilerleyecek. Biz de bu şanslılardanız ki 100. Yılına şahitlik ettik. İnşallah yeni nesiller de Türk Bayrağımızı daha yukarılara taşıyacaklar” diye konuştu.
Kültürümüzü yansıtmamız açısından bu serginin çok daha kıymetli olduğuna inanıyorum diyen Özdilek Özcan; “Evet öncelikle Sayın Kaymakamıma ve çok değerli sivil toplum örgütlerimize teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını tebrik ediyorum. İnşallah nice nice yüz yılları Rabbim bu millete nasip etsin. Coşkuyla tüm değerlerimizle hep beraber yüzüncü yılımızı kutladık. Yüzüncü yıl çerçevesinde Niksar'ımızın geçmişini bize anlatan, hikayesini bize anlatan ve bizleri duygulandıran geçmişe götüren burada 100. yıla ait 100 tane eser var. Tabii Niksar'da yüzlerce, binlerce eser var. Geçmişimizi anlatan fotoğrafları bizlere kazandırdıkları için çok teşekkür ediyorum. Bunların her biri bizim için geleceğe taşıyacağımız bir kültür arşivi. Geçmişimiz neydi ve bugün nereye geldik? Bunu hatırlıyoruz. O yüzden bugünümüzün kıymetini bilmek, geçmişte yaşadığımız ecdadımızın yaşadıklarını görerek bugünkü günümüzün değerlerini ve kıymetini bilmemiz gerekiyor ve geçmişimizi bugün çocuklarımıza ve geleceğimize, kültürümüzü yansıtmamız açısından bu serginin çok daha kıymetli olduğuna inanıyorum. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Buyursunlar gelsinler. Tarihi Arasta Çarşı'mızda Niksar'ımızın geçmişini görsünler diyorum. Ben tekrar emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Milletimize nice nice yüzyıllar diliyorum. Cumhuriyetimizi tekrar tebrik ediyorum. Sağlıkla, sıhhatle inşallah nice nice yüzyıllar diliyorum” dedi.
100. yıla 100 fotoğraflı serginin yıllarının birikimi olduğunu dile getiren Mustafa Necati Güneş; “Niksar Endüstri Meslek Lisesi yeni adıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarih öğretmeniyim. Niksar'la ilgili çalışmalar, araştırmalar yapıyoruz. Burada da sergimizde de o araştırmaların sonucunu görüyorsunuz. Tabii biliyorsunuz bu hafta Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları var. Biz de bu Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla 100 fotoğrafla Niksar sergisi düşündük. Ve yılların birikimi olan ki biz bir ekip olarak tabii bu işi yaptık. Yani bu sadece Necati Güneş değil Hasan Akar, Müjdat Özbay. Birçok arkadaş bu işin içinde Hami Karslı vesaire Ahmet Erdoğan var ve bu şekilde o birikimimiz olan fotoğrafları burada bir sergide, Niksarlı olarak sunmayı düşündük. Tabii bu fotoğrafların birçoğu kullanıldı daha önceden yani belediyemiz tarafından, kaymakamlık tarafından kullanılan fotoğraflar var ama içlerinde çok orijinal fotoğraflar var. Hiç günümüze kadar gün yüzüne çıkmayan fotoğraflar. İlk defa burada sergilenen fotoğraflar var, Fevzi Çakmak'ın Niksar'a geliş fotoğrafı, Mareşal Fevzi Çakmak. Fotoğraflarımız 1890’dan başlıyor, günümüze kadar geliyor. Her alanda var, kültür alanında, sanat, spor, kişiler, kültürel faaliyetler, tarihi eserler, doğa gibi karma bir fotoğraf sergisi tabii resim sergisi değil bu. Böyle bir çalışma yaptık. Niksarlıların beğenisine sunduk. İnşallah beğenirler diyorum” diye konuştu.
Sergi; Niksar Kaymakamı Ekrem Çeçen, Belediye Başkanı Özdilek Özcan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Şerifler, İlçe Müftüsü İlhami Şahin, Esnaf ve Sanatlar Odası Başkanı Ekrem Özşen, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Özsoy ve öğretmenlerden Necati Güneş ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
Niksar’ın en eski çarşısında, geçmişe ışık olan anılarla dolu sergi gün boyu sürdü.