İYİ Parti Niksar İlçe başkanı Abdullah Lüleci yaptığı açıklamada; "Ülkemiz özellikle de Niksar’ın içerinde bulunduğu bölgemiz dünyanın en önemli deprem kuşağında yer almaktadır. Tarihte yazılı kayıtlara geçen ilk büyük deprem Niksar’da yaşanmıştır. 1939 ve 1942 yıllarında yaşanan iki büyük deprem Niksar’da çok sayıda can ve mal kaybına neden olmuştur. Son günlerde akademisyenlerce Niksar ve çevresinin yeni deprem riski taşıyan bölgeler arasında yer aldığı sıkça basında yer almaktadır. Niksar’ın Fatlı Köyü yakınlarında KAF (Kuzey Anadolu Fayı) ’ın oluşturduğu fay yumağı çatallanarak üç ana kola ayrılmaktadır. Bu fay hatların( Eşençay Fayı, Ezine Pazarı Fayı, Niksar-Taşova Fayı ) üzerinde tarihte çok sayıda deprem yaşanmıştır. Tokat ve bölgemizde yakın zamanlarda yaşanan sismik hareketlenmeler; Türkiye’nin en tehlikeli fay hatlarından biri üzerinde yeralan Niksar ve çevresinde deprem riskini artırmış olabilir. Konuyla ilgili risk çalışmaları ve hazırlıklar merkezi yönetimlerce yapılıyor veya mevcut olabilir; ancak yerelde kamuoyunun bilgi ve bilinç düzeyi yetersizlikler taşımaktadır. Bu tehlikeli fay hatlarına ve alüvyonal ovaya doğru genişleyen Niksar’da yerleşim binaları, kamu binaları ve özellikle de okulların yerleştiği zeminlerdeki binalar muhtemel bir deprem de nasıl etkilenecektir?
Yukardaki hususların ilgililerce acilen incelenerek; biz Niksar’lıların da yerelde bu konuda acil eylem planları oluşturmasına ve muhtemel depreme hazırlık yapmamıza hizmet edecek bilgilerin Niksar kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Deprem anında ilçemizin bölgeyle bağı kopabilir ve ilk müdahale ekiplerinin gelmesi gecikebilir ve bazen bu durum günlerce sürebilir. İşte bu noktadan hareketle sivil yerel müdahale (mahalle deprem müdahale timleri vb.) ekipleri kurulması ve bunların eğitilmesi büyük önem arz etmektedir. Koordinasyon halinde hareket edebilecek bu ekiplerin varlığı; depremin ilk saatlerinde önemli oranda can kaybının önüne geçilebilir. Ayrıca deprem toplanma alanları ve bu alanların içerisine kurulacak depolarda; mahalle deprem müdahale planları, ilk müdahale araçları, ilk yardım malzemeleri, jeneratör, battaniye, çadır, su ve dayanıklı gıda, haberleşme araçları, bebek ve yaşlı bakım malzemeleri de dahil birçok gerekli ekipman bulunmalıdır. Tasarruf tedbirleri ve Belediyemizin içinde bulunduğu ekonomik durum göz önüne alındığında bu türden yapılanmalara; yerel halk ve yardım severlerin katılacağı bir yardım kampanyası ile destek sağlanabilir.
Bu ve benzer yapıcı faaliyetlerde Belediyemiz ve yerel yöneticilerimizin yanında yer alacağımızı ve her türlü desteğe hazır olduğumuz hususunu; acil önlemler alınması için işbirliğine gidilmesi temennisi ile saygılarımızla ilgililere ve kamuoyuna arz ederiz. "ifadelerine yer verdi.
Zeynep Nur ŞAHİN - Niksar Danişmend (Özel Haber)