Tokat'ın Turhal ilçesine bağlı Kat Köyü Çalılık Mahallesi’nde, doğanın simgesi haline gelen leylekler, her yıl açık elektrik tellerine çarparak hayatını kaybediyor. Mahalle sakinleri, özellikle Orta Cami çevresinde yaşanan bu acı duruma dikkat çekerek yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu.
Mahalle halkından Celalettin Kılıç, cami minaresine yuva yapan leyleklerin her yıl en az birinin elektrik çarpması sonucu öldüğünü belirterek, "Bu dram artık rutin hale geldi ama hiçbirimiz bunu kabullenemiyoruz," dedi.
Özellikle leyleklerin üreme ve yavru büyütme döneminde yaşanan bu kayıplar, sadece bireysel trajediler değil, aynı zamanda nesillerin devamını da tehdit ediyor. Son olarak cami kubbesine yuva yapan bir leyleğin ölmesiyle, yavruları sahipsiz kaldı.
Mahalle sakinleri, cami çevresinde bulunan yalnızca 100 metrelik bir elektrik hattının kapalı kablo sistemine dönüştürülmesiyle bu sorunun tamamen çözülebileceğini vurguluyor. Celalettin Kılıç, “Her yıl aynı acıyı yaşıyoruz. Basit bir müdahaleyle bu ölümler engellenebilir. Camiye gelen herkes bu ölümlere tanık oluyor. Yetkililerden artık kalıcı bir çözüm bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Doğaseverlerden Yetkililere Çağrı
Çevreciler ve doğa gönüllüleri, kuş göç yolları üzerindeki yerleşim alanlarında bu tür önlemlerin alınmasının zorunluluk haline geldiğini belirtiyor. Türkiye'nin birçok bölgesinde benzer sorunlar kapalı kablo sistemiyle çözülmüşken, Turhal Kat Köyü’nde bu trajedinin devam etmesi tepkilere yol açıyor.