Tokat'ın fethinin 950. yıl dönümü, Niksar'da düzenlenen coşkulu etkinliklerle kutlandı.
Tokat'ın fethinin 950. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri, büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Niksar'da yapılan törene, Tokat Valisi Abdullah Köklü, Niksar Kaymakamı Ekrem Çeçen, Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, AK Parti Tokat İl Başkanı Adem Dizer, Niksar Belediye Başkanı Semih Tepebaşı, ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalar, ilçe merkezinde Belediye hizmet binası önünde gerçekleştirilen mehteran gösterisiyle başladı. Ardından mehteran takımı eşliğinde protokol üyeleri ve vatandaşlar, tarihi Niksar Ulu Camii'ye kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Program, Niksar Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi'nde düzenlenen Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi Puşidesi açılış töreni ile devam etti. Etkinlikte, bölgenin tarihi ve kültürel değerleri ön plana çıkarılarak, geçmişin mirasına sahip çıkmanın önemi vurgulandı.
Törende açılış konuşmasını yapan Niksar Belediye Başkanı Semih Tepebaşı; “Böyle anlamlı bir günde burada olmaktan gurur duyuyorum. Komutan Fatih Ahmet Danişment Gazi Türbesi’nin açılışına hepiniz hoş geldiniz. Niksar, Anadolu’nun ilk başkentidir. Anadolu’nun Müslüman Türkler tarafından fethedilmesine öncülük yapmış bir başkenttir. 1071 Mart Malazgirt Savaşı’ndan hemen sonra Danişmentliler, başkentlerini Niksar’a taşıyarak Anadolu’nun neredeyse üçte ikisini fethetmişlerdir. Unutulmamalıdır ki bir başkent her zaman başkenttir. Danişment Gazi Destanı’nın baş kahramanı, büyük devlet adamı, büyük savaşçı, büyük veli ve Danişmentli Devleti’nin kurucusu Danişment Gazi’yi ve evlatlarını minnetle anıyorum” dedi.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz ise konuşmasında, Tokat’ın fethinin 950. yılı vesilesiyle düzenlenen bu anlamlı törende bir arada olmaktan büyük bir onur ve gurur duyduğunu söyledi.
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu da konuşmasında şunları söyledi; “1071 Malazgirt Zaferi’yle başlayan serüven, Tokat’ın ne kadar kadim ve kıymetli bir yer olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Tokat’ın fethinin 950. yılını bu vesileyle hem anıyor hem de bu kadar tarih, medeniyet, kültür ve ilim dolu bir şehirde görev yapmaktan ziyadesiyle mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Şimdi Danişment Gazi’nin türbesinin açılışı ve bu vesileyle ilklerin yaşandığı, ilklerin yeri olan Tokat’ta, Niksar’da, tarihi dokunun, gastronominin, kültürün ve hislerin olduğu bu sokakta sizlerle birlikte olmaktan mutluyum. Bu kültürü, bu mirası taşıyarak daha iyi noktalara götürmek için canla başla çalıştığımızı özellikle bilmenizi istirham ediyorum” dedi.
Son olarak konuşan Tokat Valisi Abdullah Köklü ise; “Aslında her şeyin başladığı yerdeyiz. Yani her şey 1071’den sonra buradan başladı, buradan yayılmaya başladı ve her şey burada ilk kez vücut bulmaya başladı. Bizim de görevimiz, her şeyin ilk kez başladığı bu yerde o maneviyata uygun hareket etmek, o hassasiyetlere uygun yürüyüşü devam ettirmektir. Aslında bugün tüm bu organizasyon, illerden, ilçelerden gelen, esnaftan gelen insanların burada buluşma amaçlarını ifade eden şey budur.
1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Danişment Gazi burayı ihya etti. Ne kadar büyük bir hazineye sahip olduğumuzun göstergesidir. Onun için tarihe atıf yapmak, bunu bilmek çok önemli” diye konuştu.
Yapılan konuşmalar ve duanın ardından tören Melik Ahmet Danişmend Gazi Türbesi Puşidesi açılışı ile sona erdi.