KELKİT VADİSİNE SUMAK BİLE SUNULMUŞ İŞLEMESİNİ BİLENE
Dağlardan topladığı sumak bitkisini işleyip kendi organik sumak ve sumak ekşisini yapıyor.
Küresel ısınmadan en az etkileneceği ifade edilen Niksar, Erbaa ve Reşadiye ilçelerimizin bulunduğu Kelkit Vadisi bereketli toprakları, uygun iklimi ve su kaynaklarıyla turunçgiller hariç her ürünü bünyesinde barındıran bereketin simgesi olan yörelerin başında geliyor.
Kelkit Vadisinin Kelkit Irmağının kenarında yer alan Niksar Çengelli mahallesi mevkisinde yaşayan Beden Eğitimi Öğretmeni Aziz Dizlek’te doğanın sağladığı bereketli toprakları farkında olan isimlerden biri. Doğadan topladığı sumak bitkisini Çengelli Mahallesinde bulunan çiftlikte işleyerek organik sumak ve sumak ekşisi elde etti.
Dağlardan topladıkları sumak bitkisini kendi elleriyle işleyerek organik şekilde mutfakta yemeklerde tükettiklerini söyleyen Dizlek; “Aslında bu bitkiyi biliyoruz, bir YouTube kanalında tesadüfen gördüğüm sonrasında babamla beraber gittiğimizde topladığımız bir bitki. İlçemizde çok fazla bulunan ama işleme kısmında veya kullanım kısmında bilinmeyen bir bitki. Bu bitki Kelkit Vadisi'nde Erbaa'dan tutun Reşadiye'ye kadar ben bunun olduğunu biliyorum. Irmaktaki set aralarında set kenarlarında, dağlarda çok aşırı bir şekilde var. Bu bitki. Kendiliğinden yetişen, tamamen doğal” dedi.
Dizlek bitkiyi işleme aşamasını da anlatarak; “Biz öncelikle üzüm salkımı şeklinde ağacından topluyoruz. Topladıktan sonra iki üç gün kurutma işlemi yapıyoruz güneşte. Kuruttuktan sonra çuvalın içinde dövme sistemi diyoruz. Yani Tokaç'la vura vura tanelerini saplarından ayırıyoruz. İşte gördüğünüz gibi bu ayrılmış hali. Bu da tabii birkaç defa temizlenecek, elekten geçecek. Ondan sonra işlenmeye hazır hale gelecek. Dediğim gibi salkımlarında çöp olup atmıyoruz bunu suyla yaklaşık beş dakika biraz yoğuracağız posasını alacağız. Sonra sapları çöp olarak kullanılacak çöpe gidecek. Normalde güneşte mayalanmaya bırakıyoruz ama işte hava şartları biraz bozuk olduğu için şimdi ateşte yapacağız bunu. Sumak ekşisini ateşte yapacağız. Ama sumağımızı, baharatımızı onu elde yapacağız öncelikle yaptığımız işlem çöplerinden saplarından elde edeceğimiz sumak ekşisi bugünkü yaptığımız işlem bu. Bunu salatalarda falan kullanıyoruz, aroması tadı çok güzel. Yani güneşte mayalanmamış hali. Bunu da hayvanların ayaklarındaki iltihaptır, yaradır, onlar için babamlar kullanıyor. Sprey şişelerine koyup hayvanların ayağına sıkıyorlar. İyi bir antioksidan aynı zamanda. Bu salatalarda kısır denilen yemeklerde çeşitli baharat olarak ya soğan salatasında kullanılan sumak. Bu tamamen ilçemizde dağlarda organik olarak yetişen bizim de gidip kendimizin topladığı bir bitki. Bunu biz bir birkaç işlemden geçiriyoruz. Ondan sonra baharat olarak tüketiyoruz, eşimize, dostumuza da kullanmaları için veriyoruz” diye konuştu.
Zeynep Nur ŞAHİN - Niksar Danişmend (Özel Haber)
Bu sumağı yapan insanlar o kad..Bu sumağı yapan insanlar o kadar emek verdiler sağolsunlar.Telefon numarasıyla belirlenenemez mi bu yapicilar? Belki halka hizmet edilmiş olur yerli malımız,hem de o emek veren insanlar emeğinin karşılığı maddi yardımı görürler.
Kelkit vadisinde Erbaa,ya bağlı Kozlu köyünde kendiliğinden yetişen sumak yöre adı ile tetre Yapılan analiz sonucunda Türkiye,bin aroması en yüksek sumak bitkisi olarak belirlendi verim acısından da rantabl olan bu bitkinin yöre topraklarina uyumu çok iyi olup Reşadiye Niksar ve Erbaa bölgesi desteklenir ise bölge halkı için eksra bir gelir kaynağı olur yetkililerin bilgisine
Helal olsun, üretene üretmek isteyene işte topraklarımız işte bereket.