• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • EKONOMİ
  • BİLİM VE TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • RESMİ İLANLAR
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • VEFAT
  • TEBRİKLER
  • NÖBETÇİ ECZANELER
  • YEREL
  • Ara
SON DAKİKA:
14:24
Niksar Sokaklarında 1 Mayıs Coşkusu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Kurbanlık seçerken dikkat: Uzmanından şap ve tüberküloz uyarısı
SAĞLIK
Yayınlanma: 12 Haziran 2024 - 11:16

Kurbanlık seçerken dikkat: Uzmanından şap ve tüberküloz uyarısı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı arttı.

SAĞLIK
12 Haziran 2024 - 11:16
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurbanlık seçerken dikkat: Uzmanından şap ve tüberküloz uyarısı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı arttı. kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu anlattı.

Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim Engin Hastaoğlu, hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu söyledi.

Şap ve tüberküloz hastalığı hakkında bilgi veren Hastaoğlu, “Şap ve tüberküloz üreticilerimizin oldukça ekonomik kayıplar yaşadığı ciddi bulaşıcı hastalıklardır. Şap hastalığı viral bir hastalıktır. etkeni apto virüstür. 7 farklı sero tipi ülkemizde rastlanılmıştır. Tarım Bakanlığımız dönemsel olarak açıklama yapmasına rağmen hayvan hareketlerinin çok hızlı olduğu bu günlerde bulaşıcı oranı şiddeti daha da artmaktadır. Ciddi bir ekonomi kayıp sağlayan bu hastalık ateş ve karakterize ekonomik kayıplara yol açan bir hastalıktır. Tüberküloz ise mikro bakteri, bovis etkisi olan etkeni olan mikrobiyal bir hastalıktır. Solunum ve sindirim yoluyla insan ve hayvanları sağlığını tehdit eden zoonoz bir hastalıktır. Halk dilinde de verem olarak bilinen bir hastalıktır” dedi.

“Tüketime uygun değildir”

Şap ve tüberküloz hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Engin Hastaoğlu, “Şap, Tüberküloz hastalığına göre canlı hayvan muayenesinde daha rahat belirtilerini saptadığımız kendine göre belirtileri olan bir hastalıktır. Yüksek ateşte seyreden hayvanlarda ciddi kilo kayıplarına sebebiyet veren, özellikle ağız bölgesinde veziküllerle beyaz renkte vezikülleri oluşturan, tırnak bölgesinde yine aynı şekilde lezyonlar oluşturan bununla birlikte ilerleyen safhalarında ciddi kilo kayıpları, ağız bölgesinde mukozalarda soyulmayla birlikte seyreden ciddi kilo kaybıyla karakteristik bir hastalıktır. Bu hayvanların kesilmesi durumunda eğer hayvanda başka bir enfeksiyon, hastalık yoksa hayvanın besi durumu iyiyse hayvanın bu hastalıklı bölgeleri, özellikle baş ve tırnak bölgeleri imha edilir. Beraberinde et tüketime sevk edilir. Ama bu hastalıkta beraberinde başka bir enfeksiyon var ise hayvan zayıflamışsa bu hayvan da imha edilir. Eti tüketimi uygun değildir. Tüberküloz hastalığı ise canlıda tespiti şap hastalığına göre nispeten daha zordur. Çünkü şap hastalığı uzun soluklu seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun tespiti de genellikle karkas etle birlikte bulgularına saptanır. Özellikle akciğer ve göğüs boşluğunda, diğer karaciğer ve organlarda hastalığın ilerleme seyrine göre tüberküllere rastlanılmaktadır. İlerleyen safhalarda lenf yumrularında renk değişikliğiyle birlikte şişkinlik sebebiyet oluşturur. Bununla birlikte bu hastalığın tüketimi iki kararı vardır. Bir hastalık eğer lokalizeyse yani lokal bir bölümdeyse büyük kan dolaşımıyla vücudun diğer organlarına sirayet etmediyse ve besi durumu iyiyse bu hayvan iç organları imha edilir. Eti de kavurma olarak şartlı tüketime tabi tutulur. Ama hayvanın hastalığı tüberküloz genele yayılmışsa generalize olmuşsa tüberküllere lezyonlara her yerde rastlıyorsak bununla birlikte lenf yumrularında az önce bahsettiğim belirtiler var ise hayvan iç organları da dahil tüm gövde imha edilir. Tüketime de uygun değildir. Zaten böyle bir durumda da bakanlığımız, üreticilerimize bunun tazminatını ödemektedir” ifadelerini kullandı.

“Hayvanın sağlık durumunun iyi olması gerekiyor”

Vatandaşlara kurbanlık alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Hastaoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Kurban dini bir ibadet, dinin gerektirdiği şartları sağlaması öncelikli aradığımız şartlar. Bu şartlardan sonra hayvanı tabii sağlık durumunun iyi olması gerekiyor. Besi durumunun yerinde olması gerekiyor. Hayvanın bütün uzuvlarının üzerinde bulunması gerekiyor. Bu nedir? Kuyruk, kulak bunların eksiksiz olması icap eder. Büyükbaşlarda 2 yaş ve üzeri, küçükbaşlarda 1 yaş ve üzeri olması gerekmektedir. Hayvanın canlı, diri, tüylerinin parlak olması aranan şartlardan bazılarıdır. Bunun dışında hayvanda genel anlamda vücut boşluklarına akıntının olmaması, kanamanın olmaması, yaralanmanın olmaması gerekmektedir. Solunum ve ateşi bütün hayat bulgularının yerinde olması doğal olanıdır. Kurban Bayramınızın tüm İslam alemini hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kazasız belasız üreticimizin, tüketicimizin beraber bir ve bütün bir şekilde bayram kutlamasını diliyorum. Herkesin bayramı mübarek olsun.”

İHA
# Kurban Bayramı# kurbanlık# uzmanı# şap# tüberküloz# uyarısı# kurbanlık hayvan# hayvan pazarı
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Tokat'ta Kritik Hasta Helikopterle İstanbul'a Sevk Edildi
Tokat'ta Kritik Hasta Helikopterle İstanbul'a Sevk Edildi
Niksar’da Cuma Namazı Çıkışı Kanser Farkındalığı
Niksar’da Cuma Namazı Çıkışı Kanser Farkındalığı
TOGÜ Hastanesi’nde Büyük Adım Radyoterapi Cihazı Hizmete Açıldı
TOGÜ Hastanesi’nde Büyük Adım Radyoterapi Cihazı Hizmete Açıldı
Tokat’ta Diş Hekimliği Hastanesi ve Fakültesinin Temeli Atıldı
Tokat’ta Diş Hekimliği Hastanesi ve Fakültesinin Temeli Atıldı
Son Haberler
AYDIN AİLESİNİN ACI KAYBI   
AYDIN AİLESİNİN ACI KAYBI   
Niksar Sokaklarında 1 Mayıs Coşkusu
Niksar Sokaklarında 1 Mayıs Coşkusu
Tokat Türküleri Niksar’da Yankılandı
Tokat Türküleri Niksar’da Yankılandı
ERİŞ AİLESİNİN ACI KAYBI  
ERİŞ AİLESİNİN ACI KAYBI  
Tokat’ta Korkutan Olay: Okul Çıkışında Öğrenciye Bıçaklı Saldırı
Tokat’ta Korkutan Olay: Okul Çıkışında Öğrenciye Bıçaklı Saldırı
BAYRAM ÖNCESİ TOKATLILARA KÖTÜ SÜRPRİZ
BAYRAM ÖNCESİ TOKATLILARA KÖTÜ SÜRPRİZ

Ana Sayfa
EKONOMİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ
MAGAZİN
KÜLTÜR SANAT
GÜNDEM
SPOR
RESMİ İLANLAR
YEREL
NÖBETÇİ ECZANELER
TEBRİKLER
VEFAT
SAĞLIK
EĞİTİM
SİYASET
GÜNCEL
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • TEBRİKLER
  • VEFAT
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tokat Haber | Tokat Son Dakika Haberleri