Nerede O Eski Niksar Çarşısı?
Niksar’da son zamanlarda özellikle de orta çarşıdaki boş dükkanların artmasının ardından bu durumu incelemeye aldık.
Bir zamanlar boş iş yeri bulmanın neredeyse imkansız olduğu Niksar çarşıları günümüzde ıssızlığa bürünmüş durumda. Özellikle Niksar’ın eski yerleşim ve ticari bölgeleri olan Orta çarşı ve Çarşıbaşı’nı içinde barındıran Fatih Sultan Mehmet Caddesi, Askerlik Şubesi ile Zeytindibi Keşfi Meydanı arasındaki Cahit Kulebi Caddesi, halıcılığın merkezi durumundaki eski Gaziahmet okulundan Ayvaz Önüne giden Hacı Ahmet Niksari Caddesi, mahsulatçıların ve ofislerin bulunduğu Belediye İş Hanı bölgesi, Ticaret Odasının arkasında yer alan eski terzilerin bulunduğu dükkanlar, kısmen Erbaa Caddesi olmak üzere kentin birçok bölgesinde kiralanmayı bekleyen boş dükkanlar dikkatleri çekiyor.
Niksar’ın ticari alanı Bengiler Mahallesi Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı’na doğru yoğunlaşmasına rağmen boş dükkanların sayıların ise her geçen gün arttığı görülüyor.
Esnafların bu duruma genel olarak söyledikleri şeyler ise dükkanların küçük olması, caddenin kullanışlı olarak kullanılmaması ve ekonomik nedenler.
“Kalitesiz, düşük fiyatlı malları Erbaa satıyor, Tokat satıyor, bizim insanlarımız da bununla kandırılıyor”
Niksarlının Tokat’a Erbaa’ya gittiğini söyleyen ve bu sebepten Niksar’da işletmelerin tutunamadığını dile getiren Kaya Ergüden; “Dükkanların pahalılığı, başta sermaye azlığı, işlerin az oluşu bir de fiyatların ani yükselişleri bunları sayabilirim. Kısa sürede kapanmanın sebepleri, şimdi uzun boylu dayanamıyorlar. Sermaye azlığından. Fiyatların yüksek oluşundan, caddenin boş oluşundan, tek şerit oluşundan. İnternetten alışveriş yapıyorlar. Bir de Erbaa'ya gidiyorlar, Tokat'a gidiyorlar. Niksar’da başta şehir içindeki marketler bizi etkiliyor. Yani insanlarımız da duyarlı değil, kendi esnaflarımızı bırakıyorlar. Yabancı esnaflara yani dışarılara yönlendiriliyor yani bunun gibi şeyler var. Sebebi, Niksar'da fiyatların anormal olduğunu söyleyemem. Değildir, çünkü kaliteli mal Niksar'da da aynı fiyat, Tokat'ta da aynı fiyat, Erbaa'da da aynı fiyat. Kalitesiz, düşük fiyatlı malları Erbaa satıyor, Tokat satıyor, bizim insanlarımız da bununla kandırılıyor, kanıyorlar yani. İnanıyorlar daha doğrusu. Yani sıkıntılarımız bu. Bir de bizim bu caddenin yine biraz önce söyledim. Tek yönlü oluşu Araçların genelde park olarak kullandıkları bir alan. Bunu belediyemiz önleyemedi. Önüne geçemedi. Yani sıkıntılarımız bunlar. Yoksa kaliteli malı hiç kimse ucuza veremez. Bir de marketlerin, AVM'lerin fiyatları düşük gibi görünse de bence o fiyatlar aldatıcı. Ben şahsen buna inanmıyorum yani. Nasıl kaliteli malı ben yani normal fiyatına verirsem, markette o kaliteli mal yok. Şu anda zaten iş yok. Pahalılık var. Sıkıntımız da pahalılık. Bundan dolayı da insanlar kapatıyor. Dayanamıyor, gücü kuvveti yok. Vergisi var, sigortası var, elektriği var, kirası var. Yani masrafları sayabiliriz” dedi.
“Bir köy gibi kaldık”
İnsanların gezeceği, alışverişe çıkacağı bir ortam olmamasını söyleyen Zeynep Uraş; “Orta çarşı esnafıyım. Niksar genelinde zaten bir durgunluk var. Yollarımız, her şeyimiz sorun. Orta Çarşı’da da en büyük sorunlarımızdan birisi, bir bayan olarak kendi adıma söyleyeyim, tek başına saat sekizden sonra ben burada durmam. Yani karanlık, bir aydınlatma, bir görsellik, insanların içini açacak, gezeceği bir ortam yok, alışverişe çıkacağı bir ortam yok, park sorunumuz var. Kimse alışverişe gelemiyor. Esnaf bence arabasını koymamalı. Buna en azından belki de öğleden sonraları bir yasak getirilip akşam da dahil burada bir yürüyüş yolu açılmalı. İnsanlara alışveriş yapabilecekleri bir ortam sunulmalı. Dediğim gibi çok karanlık. Yolları kötü, kaldırımları kötü, onun için hani birçok sebebi var. Özellikle de park sorunumuz en büyük sebebimiz. Hiçbir müşteri parkını yapıp, alışverişini yapıp gidemiyor, esnafın arabası dolu. Bizim yetkililerimiz yeniliklere hiç açık değiller. Bir Erbaa bir Tokat her gün gelişmekte olurken biz hala geriye gidiyoruz. Çünkü, hiç kimseye bir avantaj sağlanıp yeniliğe açık bir ortam yapamıyoruz. Kendi içimizde kaldık. Bir köy gibi kaldık. Yeniliğe asla açık değiliz” diye konuştu.
Dükkanların küçük olmasını neden gösteren ayakkabı satıcısı Adnan Kalelioğlu; “Çarşıdaki dükkanlarının boş olması, ebatlarının küçük olmasından kaynaklanıyor. Yapılacak işletmelere hizmet vermeyeceğini düşünüyorlar. Kapanan da bu küçüklükten dolayı kapanıyor” dedi.
“Bu Orta Çarşı'da Halk Bankası vardı, o da gitti”
Ekonomik şartların oldukça etkili olduğunu dile getiren Yasemin Aydınoğlu; “Niksar'da Özgür Parfümeriyi çalıştırıyorum. Ekonomik şartlardan dolayı birçok iş yeri şu an maalesef kapanıyor. Günümüzde hayat şartları o kadar zor ki insanların artık alım gücü azaldı. Çünkü, bazı şeyler artık lükse giriyor. Bu Orta Çarşı'da Halk Bankası vardı, o da gitti. Yani çarşıyı çok etkiledi. Her türlü” diye konuştu.
Konuyla alakalı Esnaf Odası Başkanı Ekrem Özşen, esnaf odasına kayıtlı faal esnaf sayısının 1357 olduğunu 2022 Şubat’ta bu sayının 1100 olduğunu giderek arttığını söylerken, dükkan taleplerinin ve kiralarının semtine göre değiştiğini, Cahit Külebi caddesinin ölü bölge olduğunu, kiralarının 1000-1500 TL arasında değiştiğini, Cumhuriyet caddesinden Atatürk bulvarına kadar olan bölgede canlılığın arttığı kiraların 2500-8000 TL arasından değiştiğini, özellikle Belgiler civarının cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.
Orta çarşının 15-20 sene önce cazibe merkezi olduğunu söyleyen Ekrem Özşen; “ Niksar orta çarşı 15-20 sene önce cazibe merkeziydi. Dükkanların m2’lerinin küçük olması insanların rahat bir şekilde hareket etmesini olanaksız hale getiriyor, bundan dolayı da işletmeler daha geniş ve büyük dükkanları tercih ediyorlar. Ayrıca Halk Bankası'nın kapanması da büyük oranda çarşının boşalmasını etkiledi” dedi.
Zeynep Nur KAYMAK - Niksar Danişmend (Özel Haber)
Esnaf önce bir muhasebe etmeli kendini. Vakıflar ilhanı AVM planıyla yapıldı ve olacaktı mani olan ortaçarşı esnafı gelişmeden bahsetmesin. Şehrin altyapı ömrü bitmiş mecbur yapılacak. Yollar su kazısı olacak diye 2 sene yapılmadı kazı arefesi tamir edilip 2 aylığina yol yapılıyor. Zaten 2 yıl tozyutmuşuz. Erbaa da aynı süreci geçirdi lakin günde en az 2 defa yollar sulandı. Herkes kendinden vazgeçmiş.
Ulan illa zorla sokacaklar beni siyasete..Bir şehrin maasrih planı olur..Bir şehrin 50-100 yılını planlamalı önce..Sonra o şehrin alt yapısı ve mimarisi gelir..Niksarda Allah'a emanet..Ne şehir planı var,ne de belediye başkanı..Niksarın şuan belediye başkanı yok hükmündedir..Yazıklar Olsun Özdilek e ve ekibine..
mesale cam ici yaylasi oralari birer tane çop kondenir konsa iyi olur köpekler hep dafitiyor turisler geldi cöpleri topladi utanc verici tuvalet sikinti su sikinti parili cadir tarafinda telin otarafinda ceşme yapmis bir tanede ceşme bu tarafa koy be adam niksarin bir cam ici yaylasi var zaten birde cardak yabila bilir daha cok konüşulacak şey varda
Niksar için sihirli bir değnek lazım oda olmadığına göre bu kadar çalışma boşuna bir köy gibi kaldı 20 senedir İstanbul Dayım hersene gelirim değişen hiçbirşey yok hala kötüye gidiyor Ayvazoğlu parkına çekçekler vardı hareketlilık vardı yazın şimdi virane olmuş ilçe var yazık buradaki kişilere Niksar bunu haketmiyor bir yatırım adına hiçbırsey yok su deposu alt yapı yaparken de Niksar’ın yüzünü artık değiştirin yenı projeler sunun
Üzücü bir durum 30 yil once niksar daha guzel bir sehirdi sorun başarılı bir belediye başkanı ama takim tutar gibi baskan seciliyor selahatin hancer beyden sonra duran başkan aktiv bir insandı ama siyaset agir basti niksara yazik oldu bir hafta once bir arkadaş izinden geldi sehrin cok bakımsız oldugunu anlattı 2018 gayet temizdi sehir
Erbaa ya Tokat a gidiyorlar sözüne karşılık. Esnafımızın geneli tok satıcı bazıları çok kaba. Kalitesiz mal denmiş . Aklımda bir sürü örnek ver. Orta çarşıda mavi marka Tişört satan mağaza130 tl gibi bir şey istemişti Tokatta mavi mağazasında aynısını 80 tl ye almıştım. Bir beyaz eşyayı 6500 tl istemişti Tokatta 5850 tl ye almıştım. Niksardan daha bir şey almıyorum.
O memleketi yöneten yerel yöneticilere sormak lağzım yapdıkları yandaş siyaset mi dersin esnafa sormadılar ticaret nasıl diye bir ihtiyacınız beklentiniz varmı diye heryer delik deşik kaldırımlar aynı mahallelerde başı boş köpekler hertarafı sarmıs içeride bizleri temsil edemediler dısarıda adımızı bilen yok ayvaz suyunun akıbeti ne bilmem ama birdünya yabancı su satılır olmuş malesefki bu ayıp bunlara yeterde artar
Bu üzücü durumu fırsata çevirip, Keşfi Camisinden yukarı giderken (postaneye) sol tarafa düşen dükkanlar değerinde alınıp, yıkılarak, kale sularının ortaya çıkarılıp caddenin de genişlemesi sağlanabilir. Şehrin çehresi değişir. Kaybedecek ne var ki?
Ekonomi ortada, esnaf bunu dikkate alınarak gerekli olan imkanı verseler di budurum olmazdı