Niksar’a bağlı Hanyeri Köyü’nde ceviz üretimini yeniden canlandırmak için önemli bir adım atıldı. Köy muhtarlığının talebi üzerine, verimden düşen yaklaşık 5 bin ceviz ağacının yeniden üretime kazandırılması amacıyla kabuk altı aşısı eğitimi düzenlendi.
Niksar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Ziraat Teknikeri Ali Osman Türker tarafından köyde uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Türker, üreticilere hem teorik hem de pratik bilgiler aktardı. Eğitime katılan çiftçiler ve köy muhtarlığı çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Aşı Kalemleri Gen Bahçesinden
Bu yıl yapılacak aşılamalar için gerekli aşı kalemleri, deneme amacıyla kurulan gen bahçesinden temin edilecek. Köydeki üreticiler ise nisan–mayıs aylarında, eski veriminden düşmüş ağaçları keserek, su yürümeye başladığı dönemde kabuk altı aşılarını gerçekleştirecek. Çiftçiler, aldıkları eğitim doğrultusunda aşılamaları kendi imkânlarıyla yaparak ağaçları yeniden verimli hale getirmeyi hedefliyor.
“Güneş Tanyeri’nden, Ceviz Hanyeri’nden Doğar”
Hanyeri Köyü’nün genç muhtarı Dursun Alparslan öncülüğünde yürütülen çalışma, köyde yeniden üretim heyecanı oluşturdu. “Güneş Tanyeri’nden, ceviz Hanyeri’nden doğar” sloganıyla başlatılan bu girişimin, önümüzdeki yıllarda meyvelerini vermesi bekleniyor.
Projeyle birlikte Hanyeri çiftçisinin yüzünün gülmesi, köyde gelir seviyesinin artması ve kırsala dönüşlerin hız kazanması hedefleniyor. Yapılan eğitim ve planlı çalışmalar sayesinde Hanyeri’nde ceviz yeniden bölgenin önemli gelir kaynaklarından biri olmaya aday.
