Niksar'dan Amerika ve Avrupa'ya İhraç Ediliyor
Niksar’da yetiştirilen mahlep çekirdeği; Yunanistan başta olmak üzere, Almanya, genelde Arap ülkeleri ve Amerika’ya da ihraç ediliyor.
Niksar’dan Amerika ve Avrupa’ya İhraç Ediliyor
Niksar’da yetiştirilen mahlep çekirdeği; Yunanistan başta olmak üzere, Almanya, genelde Arap ülkeleri ve Amerika’ya da ihraç ediliyor.
Niksar’da bir zamanların en önemli bitki çeşitlerinden olan ama zamanla eski popülaritesini kaybetmiş bulunan mahlep, şimdilerde yeniden yükselişe geçtiği belirtildi.
Dededen toruna yarım asırdan uzun bir süredir Niksar’da baharatçılık ve doğal bitkiler üzerine çalışan Kaynarlar Besicilik Tarım Ürünleri Tic. ve San. A.Ş. firma sahibi 68 yaşındaki Ünal Kaynar, ilçedeki mahlep üretimi, işleme ve satışı hakkında açıklamalarda bulundu.
1970’li yıllardan beri bu işi yaptığını belirten kaynar, dedesinden ona miras kaldığını, ondan da çocuklarına ve torunlarına miras kalmasını istediğini dile getirdi.
Mahlebin baharat sınıfına giren bir bitki olduğunu belirten Kaynar; “1970’li yıllardan beri bu işi yapıyoruz. Dedemden babama, babamdan da bana miras kaldı bu iş. İnşallah benden sonrada çocuklarıma ve torunlarıma miras kalmasını istiyorum. Niksar’da 1970’li yıllarda en az 4 bin 500 ila 6 bin civarında mahlep alınıp kırılıp iç edilip ihracatı yapılıyordu. Şimdi dahili piyasada da işlenmeye başladı. Mahlep unlu mamullerde, gayri Müslümlerde; paskalya şenliklerinde, yılbaşı gecelerinde daha fazla satışı olan üründür. Mahlep baharat sınıfına girer, güzel bir aroması vardır, ilaç sektöründe de kullanılır. Hamur işlerinde kullanıldığı zaman bayatlamasını geciktirir, değerli bir üründür. Çoğu hastalığa iyi geldiği bilinmekte “şeker hastalığı, mide ülseri, prostat” gibi. Unu yapılan mahlep duştan sonra kullanıldığında ter kokusunu önler, parfüm etkisi yaratır” diye konuştu.
Mahlebin işlenmesi ve aşılaması hakkında konuşan Kaynar; “Mahlep; Haziran sonunda ağaçlarda %30 kızardıktan sonra toplanmaya başlar, kurutulur, savrulup yaprağından ayrılır, elekten geçirilir, daha sonra kabuklu olarak Temmuz ayının ortasında pazara çıkar. Kızarmadan toplanan mahlepten randıman alınmaz. Pazardan müstahsilden alınan mallar; tekrar sisteme sokulur, fabrikada elenir, makinede kırılıp içi alınır ve tekrar pazara gönderilir. Mahlep vişneye de benzer. Mahlep vişnenin yabanisidir. Çöğür olarak kullanılır, en güzel aşılama kök 2, gövde 1 yaşında olduğunda onları genç sürgünlere aşıladığın zaman çok daha güzel olur lakin yaşlı ağaçlarda ağaç kesilerek gençleştirme işlemi için kalem aşısı takılır. Kalem aşısından da çok güzel randıman alınır” dedi.
“İç mahlebin bugün ki toptan kilo fiyatı 250 TL”
Yeterli miktarda mahlep toplanmıyor diyen Kaynar; “Mahlep azalmasında aşılamanın etkisi en fazla %30’dur, o da Niksar’da değil de dışarıda ki kasaba ve vilayetlerde. Son zamanlarda tekrar mahlep dikimi başladı. Arazi kenarlarına ceviz gibi sınırlara dikerler ama normalde kuşlar, saksağanlar mahlebi yer daha sonra dışkısından çıkıp fidan olurlar. Mahlebin yağı da çıkartılıyor. Pahalı ürün olduğu için fazla satışı olmuyor. Çünkü iç mahlebin bugün ki toptan kilo fiyatı 250 lira, şuanda o ürünlerimiz maalesef %10’a düştü. Sebebi, memleketin hem göç vermiş olması hem fiyat farklılıkları hem piyasanın dengesiz olması hem işçi fiyatlarının yüksek olmasından yeterli miktarda mahlep toplanmıyor. Suriye’de şuan çok fazla mahlep çıkıyor, yani bizim ülkemize rakip olarak Suriye’yi gösterebiliriz. Suriye’de mahlep tükendiği ya da orada pahalı olduğu zaman, biz buradan tedarik ediyoruz. En yakın komşumuz olarak Yunanistan başta olmak üzere onun haricinde Almanya, genelde Arap ülkeleri ve Amerika’ya da ihracatı yapılmakta” diye konuştu.
Allah uzun ömürler ve Ünal amcaya.
Pirostat faydasi var