NİKSAR KAYMAKAMINI TAYİN ETTİREN BASTON
Cumhuriyet’in 100. Yılında, Niksar’da tarih yeniden canlandı, Niksar MTAL’de Tarih öğretmeni olan Araştırmacı Yazar Mustafa Necati Güneş, o fotoğrafın hikayesini anlattı.
Niksar’da 30 Ekim 2023 Pazartesi günü (Dün), Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin (MTAL) organize ettiği “Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 Fotoğraf ile Niksar” sergisinin açılışı gerçekleşti. Arasta Çarşısı Tarihi Leylekli Köprü üzerinde gerçekleşen sergide geçmişten bugüne tarih, spor, kültür gibi birçok temada Niksar’dan fotoğraflara yer verildi.
Daha önceden Niksar Belediyesi ve Kaymakamlık tarafından kullanılan, çoğu kişinin gördüğü, bildiği fotoğrafların dışında ilk kez bu sergide Niksarlılar ile buluşturulan fotoğraflar da yer aldı. Bu fotoğraflardan birisi de 1936 senesine ait olan Mareşal Fevzi Çakmak’ın Niksar ziyareti sırasında çekilen fotoğrafı oldu. Mareşal Fevzi Çakmak’a Niksar ziyareti sırasında dönemin Kaymakamı olan Şükrü Z. O. da eşlik ederken çekilen fotoğraf, Tarih Öğretmeni Mustafa Necati Güneş tarafından bulundu.
Fotoğrafı büyük uğraşlar sonucunda bulan ve Niksar’a kazandırmak için İstanbul’a almaya giden Mustafa Necati Güneş, “Ben bu fotoğrafı yine Niksarlı olan Metin Günseren'in yardımlarıyla İstanbul’dan Kaymakamın emekli Albay olan oğlundan aldım. Niksar’da kimsede yoktu bu fotoğraf ve İstanbul’da Kaymakam Beyin oğlunda olduğunu öğrendik. Metin Bey ile gittik, bulduk ve oradan aldık. Fevzi Çakmak’ın Niksar’a geldiği hep söyleniyordu ama bir belge yok, bilgi yok, fotoğraf yoktu. Bu fotoğraf ne oldu? Bunu belgeledi.” sözlerini ifade etti.
Sergideki ilgi çekici görsellerden birisi olan 1936 senesine ait fotoğrafın, aynı zamanda ilginç bir hikayesi vardı. Büyük uğraşlar sonucunda Niksarlılar ile buluşturulan fotoğrafın hikayesini de Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni olan Araştırmacı Yazar Mustafa Necati Güneş, anlattı.
Fotoğrafın ardındaki hikâyeyi anlatan Tarih Öğretmeni Mustafa Necati Güneş, “Kaymakam, Mareşal’e Niksar’ı tanıtıyor. Leylekli Köprü’nün altına geliyorlar. Köprünün altına geldiklerinde Kaymakam Bey, elindeki asayı yani bastonu kaldırıp, Mareşal Fevzi Çakmak’a diyor ki; “Paşam bakın Leyleğin ağzında yılan var.” deyip, gösteriyor. Baston, asa nedir? Egemenlik sembolüdür. Yani o baston, asa öyle herkesin yanında kaldırılmaz. Bu Mareşal’e büyük bir hakarettir. Mareşal Fevzi Çakmak hiç sesini çıkartmıyor ve gidiyor. İki gün sonra bir telgraf geliyor ve Kaymakamın tayini Bitlis Mutki’ye çıkıyor. İşin bir diğer yanı da tabi ki Kaymakam Bey, Niksar’dan evlenip gidiyor. Yani Niksar’ın damadı oluyor.” sözlerini dile getirdi.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)
Sağolasın Mustafa hocam, 62 senelik Niksar lıyım, bir şey daha öğrendim sayenizde.
Çok güzel bir bilgi. Teşekkür ederiz.
hocamız maşallah halen genç, anlatım hitap çok güzel, bilgi sahibi olduk teşekkür ederiz Hocam