Niksar’da zirai don felaketinin yol açtığı tarım arazilerinde ki büyük zarar görülmeye başlandı.
Niksar’da 11 Nisan gecesi yaşanan ani sıcaklık düşüşü ve zirai don felaketi, tarım arazilerinde büyük tahribata yol açtı. Özellikle ova köyleri ve yüksek rakımlı bölgelerde etkili olan soğuk hava, sebze ve meyve bahçeleriyle birlikte mısır tarlalarını da vurdu. Donun etkisiyle ürünlerin büyük kısmı zarar gördü, bazı bahçelerde ürün kaybı neredeyse yüzde 100’e ulaştı.
Ziraatçılar ve üreticiler, bu tip don olaylarının özellikle ilkbahar aylarında tomurcuklanma dönemindeki meyve ağaçlarında ciddi hasara neden olduğunu belirtiyor. Niksar Ovası’ndaki birçok çiftçi, ağaçların çiçek döneminde olması nedeniyle ürünün tamamen yanmasından endişe ediyor.
“Ceviz, üzüm ve meyvede büyük kayıp var”
Konuyla ilgili konuşan Engin Tarım Bayii işletmecisi Bilal Zorlu, don olayının etkilerinin yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını ifade etti. Sebze fidelerinin henüz tam olarak ekilmemesi sebebiyle bu alanda zararın sınırlı kaldığını söyleyen Zorlu, özellikle mısır, üzüm bağları ve meyve ağaçlarında durumun çok daha ciddi olduğunu vurguladı.
Zorlu, “Mısır tarlalarında yaklaşık yüzde 80 oranında bir kayıp yaşanabilir. Üzüm bağlarında bu yıl ürün alınamayacak gibi görünüyor. Meyve ağaçlarında da yüzde 90’a varan bir ürün kaybı söz konusu. Ceviz üretiminde de aynı oranda büyük zarar var. Bölgemiz ceviz üretimi açısından önemli bir konumda. Ne yazık ki cevizde de yüzde 90 civarında bir kayıp yaşanacak. Çiftçimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor, çiftçi gerçekten çok zor durumda,” ifadelerini kullandı.
“Sigortasız çiftçi çaresiz”
Zorlu ayrıca TARSİM sigortası yaptıran üreticilerin kısmen güvende olduğunu ancak sigortasız üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadığını belirtti. “Tohum ve fide satışlarımız yeniden başladı ama şartlar hem çiftçiyi hem bizi zorluyor. İlk ekimlerin borcu ödenemedi, ikinci ekime hazırlanıyoruz ama bu sefer de ödeme gücü yok. Devletin acilen devreye girip çiftçiye destek vermesi gerekiyor,” dedi.
Bölge çiftçisi destek bekliyor
Niksar’da tarımla geçimini sağlayan binlerce çiftçi, yaşanan don felaketinin ardından gözünü devletten gelecek yardım ve destek paketlerine çevirdi. Ürün kaybının bu boyutta olduğu bir dönemde, destek olmadan üretime devam etmenin neredeyse imkânsız olduğu ifade ediliyor.