Son yılların en soğuk ve karlı Nisan ayını yaşayan ülkemizdeki hava koşulları Tokat ve yöresini de olumsuz olarak etkiledi.
10 Nisan tarihinden itibaren Tokat’ın da bulunduğu, ülkemizin batısından doğusuna, kuzeyinden iç kesimlerine kadar bir çok bölgede özellikle toprak üstü ve altı farketmeksizin meyva ve sebzeler zirai dondan etkilendiler.
Tokat ili genelinde de kar yağışı ve sıfırın altında 10 derecelerin altını gören soğuk hava Nisan ayında bir çok tarımsal ürünü yanma tehlikesiyle baş başa getirdi.
İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri bugün itibariyle sahaya inerek tarımsal kayıpları yerinde tespit çalışmalarına başlayacaklar. Tokat siyaset ve ziraat alanında önde gelen isimler de yaşananların son yılların en derin felaketi olduğunu, zaten zor şartlarda ayakta durma mücadelesi veren çiftçilerin zararlarının en aza indirilmesi yönünde beyanatları ile yetkilileri göreve davet ettiler.
12 Nisan Cumartesi Tokat’ın Kara Günü.
10 Nisan tarihinden itibaren ülkemizi etkisi altına alan soğuk ve karlı hava 11 Nisan Cumartesi günü Tokat’ta zirveye ulaştı. Toprak altında ve üstündeki sebze ve meyvelerin donarak yanmasına yol açan olumsuz hava şartlarından tüm ilçeler etkilendi.
11 Nisan Cumartesi günü ölçülen en düşük hava sıcaklarında başı yine Artova bölgesi çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi verilerine göre ölçülen en düşük sıcaklıklar şöyle sıralandı;
Artova İlçe Merkezi - 16,3,
Çamlıbel Beldesi – 15,4,
Sulusaray İlçe Merkezi – 13,5,
Yeşilyurt İlçe Merkezi – 12,4,
Erbaa Gökal Beldesi -9,7,
Turhal İlçe Merkezi -8,9,
Almus İlçe Merkezi -8,6,
Başçiftlik İlçe Merkezi -8,2,
Pazar İlçe Merkezi -8,0,
Tokat Kazova Tagem -7,9,
Zile İlçe Merkezi -5,9,
Reşadiye İlçe Merkezi -4,7,
Tokat İl Merkezi -3,6,
Niksar İlçe Merkezi -2,9,
Erbaa İlçe Merkezi -2,0.
12 Nisan Cumartesi günü Tokat İlinde En Yüksek Sıcaklık ise 10,1 derece ile Niksar’da kaydedildi. Niksar’ı 9,8 derece ile Erbaa ve 9,0 derece ile Reşadiye ilçeleri izledi.
Tokat’taki soğuk ve yağışlı havanın 15 Nisan Salı gününden itibaren mevsim normallerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
Tokat halkımıza çevre ilçelerimizde çiftçilerimize geçmiş olsun. Devletin bu don dan etkilenen tüm bölgelerde afet ilan edilmeli zararlarının karşılaması gerekir. Sosyal Devlet bu gibi durumlarda Milletin yanında ulur.????