Türkiye’de yangın felaketleri, yaz mevsimlerinin korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Vatandaşların tedbirsizlikleri ile beraber her sene küresel iklim değişikliğinden dolayı artan sıcaklıklar da orman yangınlarına zemin hazırlıyor. Orman Genel Müdürlükleri, bu tür felaketlerle mücadelede yer almak, görev edinmek isteyen vatandaşları da gönüllü olarak arasında görmek istiyor.
Birtakım şartların belirlendiği Orman Gönüllüsü olmak için vatandaşların en az ilkokul mezunu düzeyinde eğitimi, 18 yaşını doldurması, sağlık açısından bir engelinin bulunmaması, adli sicil kaydının temiz olması gerekiyor.
Bu şartları karşılayan gönüllü vatandaşların başvurularının kabulü dahilinde ise teorik ve uygulamalı orman yangınlarıyla mücadele eğitimleri başlamış olacak. Vatandaşlar eğitim kapsamında yanmaya müdahale, ilk yardım, kişisel koruyucu donanım kullanımı, iş güvenliği ve orman ürünleri araçlarıyla ilgili beceriler kazanabilecekleri teorik ve uygulamalı dersler alacaklar.
Eğitim sonrası yapılan sınavlardan 70 ve üstü puan alan vatandaşlar yeterlilik belgelerini de alarak Orman Gönüllüsü olabilecekler. Gönüllü adaylar aynı zamanda devlet malını koruma ve sürdürebilir kullanımı gözetme, kişisel koruyucu kıyafetlerin düzenli saklanması ve temizliğinin sağlanması, ekipman ve araçların bakımını yapma gibi görevleri de üstlenecek ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu diğer eğitim ve tatbikatlara da katılabilecekler.
Gönüllü olmak isteyen vatandaşların, gönüllülük işlemlerini e – devlet üzerinden Orman Yangınlarıyla Mücadele Gönüllülük Başvurusu kısmından yapmaları mümkün. Türkiye’nin yüzleştiği yangın felaketlerinde vatandaşlara da çok fazla sorumluluk düşüyor ve bu noktada Orman Genel Müdürlükleri orman yangınlarıyla mücadelede destek olabilecek Orman Gönüllülerini bekliyor.
Abuzer ÇETİNKAYA - Niksar Danişmend (Özel Haber)