Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim üyeliği kadrolarına başvuru koşullarında yapılan değişiklikler akademik camiada tartışma başlattı. Yeni kriterlerin kısa sürede uygulanacak olması, özellikle yeniden atanmayı bekleyen öğretim üyeleri açısından ciddi endişelere yol açtı.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden 6 Ocak 2026 tarihinde akademik personele duyurulan “Öğretim Üyeliği Kadrolarına Başvuru Koşulları ve Uygulama İlkeleri”nde önemli değişiklikler yapıldı. Söz konusu düzenlemenin 31 Mart 2026 itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi. Yapılan değişiklikle, doktor öğretim üyesi kadrolarına başvuru ve yeniden atanma şartları yeniden düzenlendi.
Makale şartı ağırlaştırıldı
Yeni düzenlemeye göre daha önce “en az bir yayın” şartı aranırken, bu kriter bazı alanlar için “en az iki yayın” şartına çıkarıldı. Ayrıca daha önce geçerli olan bazı uluslararası indekslerdeki yayınlar kapsam dışına alındı.
Bu değişiklikle birlikte özellikle Eğitim Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler gibi alanlarda görev yapan akademisyenler için şartların daha zor hale geldiği ifade ediliyor.

“85 gün içinde 2 makale mümkün değil”
Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Sendikası Tokat Şube Başkanı Seyfi Karslı, yapılan düzenlemeye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Karslı, yeni kriterlerin duyurulduğu tarih ile yürürlüğe gireceği tarih arasında yalnızca 85 gün bulunduğunu belirterek, bu sürede akademik yayın üretmenin teknik olarak mümkün olmadığını vurguladı.
Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi: Akademisyenlerin çalışmalarını eski kriterlere göre planladığı, Yeni şartlara göre sıfırdan iki makale üretmenin kısa sürede mümkün olmadığı, Ulusal ve uluslararası dergilerde yayın süreçlerinin aylar hatta yıllar sürebildiği.
“Yayın süreci yıllar alabiliyor”
Akademik dergilerdeki yoğunluk nedeniyle makalelerin kabul edilse bile yayımlanmasının uzun sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, bazı çalışmaların basım sürecinin 1 ila 3 yıl arasında değişebildiği ifade edildi. Bu durumun, yeni kriterlerin kısa sürede uygulanmasını akademisyenler açısından ciddi bir risk haline getirdiği kaydedildi.
Emsal mahkeme kararı hatırlatıldı
Sendika tarafından yapılan açıklamada, daha önce benzer bir durumun yargıya taşındığı ve İstanbul 3. İdare Mahkemesi’nin emsal niteliğinde bir karar verdiği hatırlatıldı. Söz konusu kararda, üniversitelerin akademik atama kriterlerinde ani değişiklikler yapmasının, adayların “hukuki güvenlik” ve “haklı beklenti” ilkelerini zedeleyebileceği ifade edilmişti. Mahkeme ayrıca, yeni kriterlere uyum için makul bir geçiş süresi verilmesi gerektiğine hükmetmişti.
“En az 1 yıl süre verilmeli” çağrısı
Sendika, yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi için üniversite yönetimine çağrıda bulundu. Buna göre:Yeni kriterlerin uygulanması için en az 1 yıl geçiş süresi tanınması “Yayımlanmış makale” şartının, “yayınlanmış veya kabul edilmiş makale” şeklinde düzenlenmesi önerildi.
Akademisyenler kadro kaybı riskiyle karşı karşıya
Yapılan açıklamada, mevcut haliyle düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda çok sayıda doktor öğretim üyesinin yeniden atanma sürecinde zorlanacağı ve kadro kaybı yaşayabileceği ifade edildi. Sendika, üniversite yönetiminin bu süreçte akademik gerçeklikleri dikkate alarak yeni bir değerlendirme yapması gerektiğini vurguladı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yapılan yeni atama düzenlemesi, akademik camiada geniş yankı uyandırırken, gözler üniversite yönetiminin bu çağrılara nasıl yanıt vereceğine çevrildi. Sürecin nasıl şekilleneceği, özellikle yeniden atanmayı bekleyen öğretim üyeleri açısından kritik önem taşıyor.