11 Eylül 1992 yılında “Türkiye Çöl Olmasın” diyerek erozyon ve çölleşmeye karşı kurulan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), 32 yaşına girdi.
TEMA Vakfının kuruluşunun 32. Yıldönümünü kutlayan Tokat İl Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuzhan Aydın da yaptığı yazılı açıklamada Vakfının kuruluşundan bugüne gelişimini özetledi. TEMA Vakfı Tokat İl Temsilcisi Aydın, “11 Eylül 1992 tarihinde, topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamak hedefiyle Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kuruldu. Türkiye’nin iki saygın iş insanı, Hayrettin Karaca ve Ali Nihat Gökyiğit’in kurduğu TEMA; “TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN” sloganı ile halkımıza ve karar vericilere aslında erozyonun kader olmadığını, topraklarımızı koruyarak ve ağaçlandırma yaparak erozyonla mücadele edilebileceğini anlatmaya başladı. Doğal varlıkların korunmasında verilecek bu mücadelenin bir halk hareketi olmasını amaçlayarak önceliği, bu mücadelenin kalbinde yer alacak gönüllülere ulaşmaya verildi. Kısa süre içerisinde tüm yurtta TEMA’nın hedef ve ilkeleri yurttaşlarımız tarafından benimsendi ve bugün 1 Milyon üzerinde gönüllü sayısına ulaşıldı.” dedi.
81 İL, 300’DEN FAZLA İLÇE, 150’YE YAKIN ÜNİVERSİTE
TEMA Vakfı olarak 81 ilde ve 300’den fazla ilçede, 150’ye yakın üniversitede faaliyet gösterdiklerini belirten Oğuzhan Aydın, “32. yaşına ulaşan TEMA Vakfı ülke sathında çalışmalarını 81 il temsilciliği, 300’den fazla ilçede ilçe sorumluluğu, 150’ye yakın üniversitede Genç TEMA Topluluğu ile sürdürerek bu örgütlü yapısı sayesinde bugüne kadar;
46.000 futbol sahası büyüklüğü alanda 39.500.000 fidanı toprakla buluşturuldu.
22 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanda 700 milyon meşe palamudu ekildi.
Doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmaları ile yaklaşık 6.500.000 çocuğa ulaşıldı.
409 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma projesi gerçekleştirildi.
Çevre ile ilgili 100’e yakın kitabı kamuoyuna kazandırıldı.
Toprağımızı, suyumuzu, doğamızı yani YAŞAMIMIZI korumak için bilimsel nedenlere dayandırarak doğa adına 317 dava açtı/müdahil olundu. Bunların 186'sını kazanıldı.
Çevre seminerleri ile 266 binden fazla öğretmene ve 35 bini aşkın kamu görevlisine ulaşıldı.” ifadelerini kullandı.
İl Temsilcisi Oğuzhan Aydın, TEMA Vakfının kuruluşunun 32. yılına özel yaptığı açıklamalara “Yaşanabilir bir gelecek için birlikte çalıştığımız tüm gönüllülerimize, bağışçılarımıza, kamu ve özel sektördeki tüm destekçilerimize, öğretmenlerimize, yazılı ve görsel basınımıza, ekip arkadaşlarımıza gönülden teşekkürler” diyerek son verdi.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)