Araştırmacı Yazar ve Niksar Danişmend Gazetesi yazarlarından Hasan Akar, Tokat’ın tarihine ve kent kültürüne ışık tutan yeni kitabı “Yüzyılda Tokat Behzat Çarşısı” ile okurlarının karşısına çıkıyor. Eserin tanıtım ve imza töreni, 10 Ekim 2025 Cuma günü saat 16.00 – 17.30 arasında Tokat Gaziosmanpaşa Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Bir Asırlık Tarihin İzinde: Behzat Çarşısı’nın Hikâyesi
Hasan Akar’ın uzun yıllara dayanan araştırmalarıyla hazırladığı “Yüzyılda Tokat Behzat Çarşısı”, Tokat’ın ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamında önemli bir yer tutan Behzat Çarşısı’nın geçmişten günümüze uzanan hikâyesini anlatıyor.
Eserde; Osmanlı döneminden Cumhuriyet yıllarına uzanan süreçte Behzat semtinin ticari yapısı, esnaf kültürü, değişen mimarisi ve Tokat halkının günlük yaşamına dair zengin bilgiler yer alıyor.
Yazar, kitapta yalnızca bir çarşının tarihini değil, Tokat’ın belleğinde yer etmiş bir yaşam kültürünü, dayanışma ruhunu ve kentin değişim serüvenini de gözler önüne seriyor.

Tokat Kültürüne Değer Katacak Bir Çalışma
Tokat’ın tarihine ve kültürel dokusuna katkı sunan; Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri, Tokat Mevlevîhânesi ve Son Şeyhi Abdülhadi Efendi, Cumhuriyet Döneminde Tokat Müftüleri, 100 Yılda Tokat Taşhanı ve Komisyoncuları eserlere imza atan Hasan Akar, bu eserinde kent hafızasını gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Akar, kitabın hazırlık sürecinde hem arşiv belgelerinden hem de Behzat esnafının tanıklıklarından yararlandığını belirterek, “Behzat Çarşısı, sadece alışverişin değil, dostluğun ve dayanışmanın da mekânıydı. Bu kitabı, Tokat’ın geçmişine saygı duruşu olarak kaleme aldım.” ifadelerini kullandı.
Tanıtım ve İmza Günü Daveti
“Yüzyılda Tokat Behzat Çarşısı” kitabının tanıtım ve imza günü, 10 Ekim Cuma günü Tokat Gaziosmanpaşa Lisesi Konferans Salonu’nda yapılacak. Etkinlik saat 16.00’da başlayacak ve 17.30’a kadar devam edecek.

Programa; Tokatlı yazarlar, akademisyenler, öğrenciler, yerel tarih meraklıları ve vatandaşların yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.
Etkinlik sonunda Hasan Akar, okuyucular için kitaplarını imzalayacak ve Behzat Çarşısı’nın geçmişine dair anekdotlar paylaşacak.
Bir Kentin Hafızasına Yolculuk
“Yüzyılda Tokat Behzat Çarşısı”, yalnızca Tokat tarihine değil, Anadolu kent kültürüne ilgi duyan tüm okurlar için değerli bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.
Hasan Akar’ın yeni kitabı, “bir çarşının hikâyesinden bir kentin belleğine uzanan” bir yolculuk vaat ediyor.