CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bütçe Görüşmeleri Toplantısında söz alarak Tokat’ın özelliklerinden ve günümüzde yaşadığı sorunlardan bahsetti. Tokat’ın geçmişten bugüne neler yaşadığını ve günümüzde Tokat’ta yaşanan sıkıntıları anlatan Milletvekili Durmaz, Tokat için taleplerde bulundu.
Kurucu Lider Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Tarım Okullarından bahsederek konuşmasına başlayan Milletvekili Durmaz, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk 20 Haziran 1927’de Tarım Okulları Yasası’nı çıkarıp kabul etmiş. 1936 yılında Tokat’tan 2 kişi bu okula giriyor. Birisi merhum Vasfi Diren, Türkiye’de ilk defa şişe içerisine meyve suyunu koyan, hepinizin de şu anda bildiği bir kurumsal yapı, Diren Holding. Bir diğeri Abdulvahap Sebati Gürgünoğlu, o da Orman Okulu’nu bitiriyor. Bitirdikten sonra Tokat’ta büyük bir sel oluyor. Askerler terhis ediliyor ama o vadinin ağaçlandırma projesini yapıyor. Ardından orman ürünlerinden çok kıymetli ürünler üretiyor.
Devamında Tokat’ta 1934-36'da benim de köyüm olan Kemalpaşa Köyünden bir miktar arazi istimlak edilip Tokat’ta meyvecilik üretme istasyonu sonraki adı, tam araştırdığımda önceki adı ise şu; Meyve Veren Ağaçlar Üretme Merkezi. Daha sonrasında AK Parti İktidarının özelleştirme politikaları sonrasında maalesef özelleştiriliyor. Satışı ile ilgili Bakanlığımızdan olumlu görüş verildiğini duydum. Sonrasında ise sayın bakanın müdahalesi ile durdurulduğunu öğrendik ve buna son derece sevindik.” şeklinde konuştu.
İŞİN EHLİ İNSANLARDAN DEĞİŞİM YAPARAK İNSANLAR TOPRAKLA-ÜRETİMLE BARIŞABİLİR
Üretimi destekleyecek yönetim atamalarının gerektiğini söyleyen Milletvekili Kadim Durmaz, “Bu ülkede, eğer biz üretmek istiyorsak, Vali konseptimizi değiştirmemiz gerekiyor. Ziraat Fakültesini bitirmiş, Tarım Ekonomisi vs. gibi bölümden mezun olmuş, özel bir bölümde uzmanlık almış, üretimle ilgilenen bir yöneticiyi, Şanlıurfa gibi, Tokat gibi yerlere atamamız lazım. Sanayi bölgelerimize makine mühendisi olmuş, yine Finans Yönetimi alanında yüksek lisans yapmış kişileri Gaziantep, Konya, Kocaeli, Bursa gibi Sanayinin olduğu bölgelere atamamız lazım. Biz bunu planlayabiliriz. Valiler sadece kurum amirlerinin aldığı bilgilerle karar veren, planlayan değil, işin ehli olan insanlardan değişim yaparak bu ülkede toprakla-üretimle insanları barıştırabiliriz.” dedi.
“TOKAT’IN AYRICALIĞININ OLMASI GEREKİYOR”
Tokat’ın tarım arazileri, ormanlar, doğal alanlar gibi birçok noktasının ruhsatlandırıldığını ifade eden Milletvekili Durmaz, “Tokat 3 büyük ovaya sahip ve hükümetin de yaptığı büyük işlerden birisinin Büyük Ova Kanunu olduğuna inanıyorum. Fakat o kadar kolay bir ÇED gerekli değildir yazısı veriliyor ki şaşkınlık geçiriyorum. Bunun içerisinde Bakanlığınıza bağlı üç kurum var. Bu üç kurumun o tarım arazilerini korumaya dair büyük hassasiyet göstermeleri gerekirken maalesef çok kolay geçiyor. Bu konuda pozitif bir ayrımcılık bekliyoruz. Tokat’ın birçok noktası ruhsatlandırılmış durumda. Tokat gibi her vadisinde akarsu geçen ve devamında da Amasya, Çarşamba, Bafra ovalarını sulayan su kaynaklarının geçtiği bir il olunca Tokat’ın bu anlamda daha bir ayrıcalığının olması gerekiyor.” diye konuştu
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)