• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • EKONOMİ
  • BİLİM VE TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • RESMİ İLANLAR
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • VEFAT
  • TEBRİKLER
  • NÖBETÇİ ECZANELER
  • YEREL
  • Ara
SON DAKİKA:
19:14
Niksar'da ki "O Mezar" Kaderine Mi Terk Edildi?
19:07
Niksar'da 1 Mayıs'a Davet
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. TOKAT'TA ALTIN MADENCİLİĞİ TEHLİKESİ ALMUS VE TOZANLI VADİSİ'NE DAYANDI
GÜNCEL
Yayınlanma: 27 Nisan 2026 - 18:30

TOKAT'TA ALTIN MADENCİLİĞİ TEHLİKESİ ALMUS VE TOZANLI VADİSİ'NE DAYANDI

Tokat’ta altın ve bakır madenciliği tehdidi bu kez Almus ilçesi ve Tozanlı Vadisi’nde gündeme geldi.

GÜNCEL
27 Nisan 2026 - 18:30
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TOKAT’TA ALTIN MADENCİLİĞİ TEHLİKESİ ALMUS VE TOZANLI VADİSİ’NE DAYANDI

Tokat’ta altın ve bakır madenciliği tehdidi bu kez Almus ilçesi ve Tozanlı Vadisi’nde gündeme geldi. TEMA Tokat İl Temsilciliği, geniş bir alanı kapsayan ruhsatlandırmanın bölgenin ekosistemi, tarımı ve su kaynakları üzerinde ciddi riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
Tokat’ta uzun süredir tartışma konusu olan altın ve bakır madenciliği tehlikesi, bu kez Almus ilçesi ve Tozanlı Vadisi’nde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma için Maden Yönetimi Raporu”nda yer alan “madencilik yapılan alan bir daha geri getirilemez” uyarısı, bölge için yeniden önem kazandı.


MAPEG tarafından verilen ruhsat kapsamında, yaklaşık 1987 hektarlık (yaklaşık 2800 futbol sahası büyüklüğünde) alan IV. Grup madencilik faaliyetleri için bir firmanın kullanımına açıldı. Söz konusu alan; Çilhane, Çayköy ve Çiftlikköy yaylalarını kapsıyor ve bölgenin çatı ekosistemi olarak değerlendiriliyor.


Konuya ilişkin açıklama yapan TEMA Tokat İl Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuzhan Aydın, Tokat’ın güçlü bir tarım kenti olduğuna dikkat çekerek, “Bereketli toprakları, geniş orman, mera ve otlak varlığı ile zengin su kaynaklarına sahip Tokat’ta, toprakların yaklaşık yüzde 22’si Büyükova Koruma Yasası kapsamında tarımsal sit alanı ilan edilmiştir. Buna rağmen, bu ovaların çatı ekosistemini oluşturan dağ ve yaylaların madenciliğe açılması büyük bir risktir” dedi.
Aydın, TEMA Vakfı’nın MAPEG verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre Tokat genelinde 937 adet IV. Grup maden ruhsatı bulunduğunu belirterek, bu durumun tarım kenti kimliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Son ruhsatlandırılan alanların ise Almus ve Tozanlı yaylaları olduğunu vurguladı.


TEMA heyeti, üç köyün muhtarlarıyla Çilhane köyünde bir araya gelerek olası riskleri değerlendirdi. Altın madeni işletmeye açılması halinde; ormanların, meraların, tarım arazilerinin ve su kaynaklarının zarar görebileceği, bunun da bölge halkının yaşamını doğrudan etkileyeceği bilimsel verilerle aktarıldı.
Aydın, “Bu süreçte nasıl bir hukuki ve bilimsel mücadele yürütülmesi gerektiği konusunda muhtarlar ve bölge halkı bilgilendirildi” dedi.
Altın madenciliğinin yalnızca belirli bir alanı etkilemeyeceğini vurgulayan Aydın, “Bu sorun lokal değil, bir havza sorunudur. Bu nedenle yalnızca üç köy değil, havza üzerinde bulunan tüm yerleşimler ve Almus halkı birlikte hareket etmelidir” ifadelerini kullandı.

NİKSAR DANİŞMEND HABER
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Niksar'da 1 Mayıs'a Davet
Niksar'da 1 Mayıs'a Davet
Niksar’da Dürüstlük Kazandı: 12 Bin 600 TL’yi Sahibine Ulaştırdılar
Niksar’da Dürüstlük Kazandı: 12 Bin 600 TL’yi Sahibine Ulaştırdılar
Niksar'da Berber Esnafı Başkan Tepebaşı ile Bir Araya Geldi
Niksar'da Berber Esnafı Başkan Tepebaşı ile Bir Araya Geldi
Rumeli-Balkan Camiası Sinop'ta Buluştu
Rumeli-Balkan Camiası Sinop'ta Buluştu
Son Haberler
Niksar'da ki
Niksar'da ki "O Mezar" Kaderine Mi Terk Edildi?
Niksar'da 1 Mayıs'a Davet
Niksar'da 1 Mayıs'a Davet
Niksar’da Dürüstlük Kazandı: 12 Bin 600 TL’yi Sahibine Ulaştırdılar
Niksar’da Dürüstlük Kazandı: 12 Bin 600 TL’yi Sahibine Ulaştırdılar
Niksar Gökçeoluk Köyü Yolunda Çökme: Çalışmalar Başladı
Niksar Gökçeoluk Köyü Yolunda Çökme: Çalışmalar Başladı
BALCI AİLENİN ACI KAYBI
BALCI AİLENİN ACI KAYBI
BALCI AİLENİN ACI KAYBI
BALCI AİLENİN ACI KAYBI

Ana Sayfa
EKONOMİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ
MAGAZİN
KÜLTÜR SANAT
GÜNDEM
SPOR
RESMİ İLANLAR
YEREL
NÖBETÇİ ECZANELER
TEBRİKLER
VEFAT
SAĞLIK
EĞİTİM
SİYASET
GÜNCEL
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • TEBRİKLER
  • VEFAT
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tokat Haber | Tokat Son Dakika Haberleri