Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto para platformlarında yeni hesap açılışlarına yönelik önemli bir düzenleme getirdi. Yapılan güncellemeyle, 13 Mart 2025 tarihinden itibaren hesap açmak isteyen tüm kullanıcılar için görüntülü görüşme yoluyla kimlik doğrulama zorunlu olacak.
MASAK’ın “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi” ve “Sıkılaştırılmış Tedbirler Rehberi”nde yapılan değişikliklere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Paribu Hukuk Müşaviri Aysu Düz, yeni kuralların sektördeki belirsizlikleri ortadan kaldırdığını belirtti.
Düz, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kripto şirketlerinin yeni kullanıcı kabulünde zorunlu hâle gelen hesap doğrulama sürecine dair bir belirsizlik daha netleşti. MASAK, son güncellemeyle müşteri kabul süreçlerinde yüz tanıma yoluyla canlılık testi ve görüntülü görüşme ikiliğini ortadan kaldırdı.”
Hangi Tarihlerde Zorunlu?
MASAK’ın düzenlemesine göre:
25 Aralık 2024 öncesi ve 13 Mart 2025 sonrası hesap açan kullanıcılar için görüntülü görüşme şartı aranacak.
25 Aralık 2024 - 13 Mart 2025 tarihleri arasında hesap açan kullanıcılar için canlılık testiyle yapılan kimlik doğrulama yeterli olacak, görüntülü görüşme zorunlu tutulmayacak.
Sorumluluk Kripto Platformlarında
Düz, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının (KVHS) tüm kimlik doğrulama süreçlerinden doğrudan sorumlu olduğuna dikkat çekerek, “Kimi durumlarda kurye ya da üçüncü taraf hizmetlerle kimlik tespiti yapılabiliyordu. MASAK, bu noktada tüm sorumluluğun platformların kendisinde olduğunu netleştirdi” dedi.
Ayrıca, güncellenen rehberlerde kripto varlık transferlerinde gönderici ve alıcı bilgilerinin paylaşılmasını zorunlu kılan Seyahat Kuralı (Travel Rule) uygulamasına ilişkin ayrıntılar da yer aldı. Buna göre, müşterilerin tüm varlıklarının saklama kuruluşu tarafından tutulması durumunda platformların Travel Rule yükümlülüğü olmayacak. Ancak diğer yükümlülükler devam edecek.
Kimlik Bilgileri Saklama Kuruluşlarında
Düz, “Saklama kuruluşlarının platform müşterileriyle ayrıca sözleşme imzalamasına gerek olmayacak. Fakat müşterilerin tanınması için gerekli tedbirler alınacak ve kimlik bilgilerine sahip olunacak” diyerek sözlerini tamamladı.
GÜNCEL
Yayınlanma: 02 Ekim 2025 - 16:13
Tokat'ta da Zorunlu Olacak!
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kripto para platformlarında yeni hesap açılışlarına yönelik önemli bir düzenleme getirdi.
GÜNCEL
02 Ekim 2025 - 16:13
İlginizi Çekebilir
