Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) başkan adayı Ahmet Arat, Sarı Liste'nin proje lansmanında yeni dönem hedeflerini açıkladı. Dijital ticaretten turizme, sanayiden tarıma kadar birçok alanda hazırladıkları projeleri anlatan Arat, oda yönetiminde köklü bir değişim hedeflediklerini söyledi.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) başkan adayı Ahmet Arat, Sarı Liste'nin düzenlediği lansmanda yeni dönem projelerini kamuoyuna tanıttı. Tokat ekonomisinin büyümesi için hazırladıkları yol haritasını paylaşan Arat, dijitalleşmeden ihracata, turizmden sanayiye kadar birçok alanda çalışma yürüteceklerini açıkladı.

Tokat ekonomisinin dijital hafızası oluşturulacak
Arat'ın projeleri arasında Dijital Sanayi, Ticaret ve Turizm Envanteri öne çıktı. Bu sistemle Tokat'taki işletmelerin üretim kapasiteleri, faaliyet alanları ve yatırım fırsatları tek platformda toplanacak.
Arat, projenin sıradan bir internet sitesi değil, Tokat ekonomisinin dijital hafızası olacağını belirtti. Envanterin ardından ilçeleri de kapsayan Tokat Sürdürülebilir Kalkınma Raporu hazırlanacak.
Lansmanın dikkat çeken başlıklarından biri meslek komiteleri oldu. Mevcut 9 komitenin farklı sektörleri yeterince temsil etmediğini savunan Arat, göreve gelmeleri halinde bu sayıyı 18 veya 20'ye çıkarmak için çalışacaklarını söyledi.
Arat, “Komiteler tabelada değil, karar masasında olmalı” diyerek üyelerin oda yönetiminde daha etkin rol üstlenmesini istediklerini vurguladı.
Tokatlı işletmeler yeni pazarlara açılacak
E-ticaret projesiyle yerel işletmelerin Türkiye ve dünya pazarlarına ulaşması hedefleniyor. Markalaşma, fuar katılımları, iş gezileri ve yeni ticari bağlantılar da desteklenecek.
Arat, Tokat'ı yatırımcıların buluştuğu bir merkez haline getirmek için bölgesel, ulusal ve uluslararası tarım ve turizm zirveleri düzenlemeyi planladıklarını açıkladı.
Tarım ve sanayi birlikte büyüyecek
Tokat'ın tarımsal üretim gücünü sanayiyle buluşturmak istediklerini belirten Arat, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışacaklarını söyledi.
Ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve ihracata hazırlanması için ortak altyapılar oluşturulması hedefleniyor. Organize Sanayi Bölgesinde ise yüksek teknoloji, tam kapasite üretim ve ihracat odaklı büyüme ön plana çıkıyor.
Turizm ve gastronomi için yeni projeler geliyor
Tokat Turizm Kalite İşareti ile hizmet standartlarının yükseltilmesi planlanıyor. Ayrıca kentin yaylalarını, vadilerini ve doğal güzelliklerini kapsayan Outdoor Turizm Haritası hazırlanacak.
Gastronomi alanında ise yöresel yemeklerin reçeteleri, coğrafi işaret çalışmaları ve lezzet rotaları üzerinde durulacak.
Arat, bu alandaki hedefini “Tokat'ı ‘yemeği olan şehir’ olmaktan çıkarıp ‘gastronomi destinasyonu’ haline getirmek” sözleriyle anlattı.
Mevcut Teknopark kapasitesinin yetersiz olduğunu dile getiren Arat, üniversiteyle işbirliği yaparak yeni girişimcilere alan açacaklarını belirtti.
Tokat TSO binasının da modern ve akıllı altyapıya kavuşturulması hedefleniyor. Ayrıca kamu kurumları, üniversite, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Sivil Düşün Çalıştayı düzenlenecek.

Projeler üyelerin denetimine açık olacak
Arat, açıklanan projelerin ölçülebilir ve izlenebilir bir sistemle takip edileceğini söyledi. Üyeler, çalışmaların hangi aşamada olduğunu ve verilen sözlerin ne ölçüde yerine getirildiğini görecek.
Tarım, sanayi, ticaret, turizm, yatırım ve ihracatı birbirine bağlayan bu modeli ise “Tokat Ekonomi Çarkı” olarak tanımladı.
Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik mesajı veren Ahmet Arat, TSO başkanlığına yalnızca yönetmek için değil, değişim sağlamak için talip olduklarını ifade etti.
Arat, şu sözlerle üyelere seslendi:
“Bu yola tek başıma çıkmadım. Bir ekiple, yol arkadaşlarımla çıktım. Ve biz bu göreve sadece yönetmeye değil, değiştirmeye ve dönüştürmeye talibiz. Bu bir kişinin değil, bir anlayışın değişimidir. Bu bir seçim değil, bir dönüşümdür.”
Arat, üyelerden yalnızca oy ve destek değil, projelere katkı da beklediklerini belirterek Tokat TSO'nun ortak akılla yönetilen, hesap verebilir ve kent ekonomisine yön veren bir kurum olması için çalışacaklarını söyledi.