Tokatlı TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’ya en yüksek devlet memuru maaşı ve sözleşme ücreti ödenmesi hakkındaki düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kararın 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.
Anayasa Mahkemesi, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) iptali istemiyle yapılan başvuruyu karara bağladı. TRT Genel Müdürü olan tokatlı Zahid Sobacı’ya en yüksek devlet memuru maaşı ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenleme, 9 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal edilip Resmi Gazete’de yayınlandı.
Anayasa Mahkemesi, 2018 tarihli 703 sayılı “Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”nin bazı hükümlerini iptal etme kararı aldı. Mali ve sosyal haklara ilişkin düzenlemelerin Anayasa’da yer alan “mülkiyet hakkına ilişkin” olduğu ifade edilen kararla bu konuda Kanun Hükmünde Kararname ile düzenleme yapılamayacağı belirtildi.
Resmi Gazete’de de yayınlanan Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre TRT Genel Müdürü Tokatlı Zahid Sobacı’nın aylığıyla ilgili düzenlemenin, mali ve sosyal haklara ilişkin düzenlemelerin Anayasa’daki “mülkiyet hakkına ilişkin” olduğu ifade edilirken bu konuda KHK ile düzenleme yapılamayacağı kaydedildi.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)