Yıllardır yapılmayı bekleyen, Karadeniz sahilini en kısa olarak İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesine bağlayan Ünye – Akkuş – Niksar Karayolu, yolun standartlarının yükseltilmemesi nedeniyle yaşanan kazalarla gündeme gelmeye devam ediyor.
Yarım asırdır yapımı yılan hikayesine dönen, Ordu ve Tokat illerini birbirine bağlamaktan çok Karadeniz’i İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerine bağlayan D-850 Karayolu özellikle yaz aylarında yoğun Trafik akışını da karşılayamayacak duruma geldi.
Ünye-Niksar Karayolu özel araçlar kadar, ticari büyük yük ve yolcu taşımacılığında da tercih edilen bir yol olma özelliğinden dolayı yaşanan yoğunluklar son günlerde kazaları da beraberinde getirdi. Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık hasadı sezonu nedeniyle bölgeye gelen gurbetçi ve fındıkçı işçilerini taşıyan araçların da tercihi olan yol, ağır vasıtalarca da yılın dört mevsiminde kullanılıyor.
“Tokat-Niksar-Akkuş-Ünye Yollarının Yapımı Neden İlerleyemiyor?”
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ünye-Niksar yolunun Ünye-Akkuş kesimi için geçtiğimiz yıl açılan ihalenin sonuçlanmasıyla yüklenici firmaya iş teslimi yapılmıştı. Ancak, yolun güzergahının değiştirilmeden, standartlarının yükseltilmesi yönünde yapılan ihale sonrası çalışmalar, sembolik düzeyde devam ediyor. Çalışmalar sembolik düzeyde devam ettiğinden dolayı somut ilerlemelerin henüz sağlanamaması, bölge insanında hayal kırıklığı yaratırken, artan trafik yükü her geçen gün yol güvenliğini de tehlikeye düşürüyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 7. Bölgesine bağlı D-850 Niksar-Ünye Karayolu’nun henüz ihale edilmemesi de sıkıntıları beraberinde getiriyor. İhale edilmeyen Niksar kent çıkışından Çamiçi Yaylası arasına kadar olan kesim, ayrıca Niksar-Kumru ile Korgan yollarının ve yaz aylarında çok yoğun kullanılan Niksar Çamiçi Yaylasının da trafik yoğunluğunu karşılamakta yetersiz kalıyor.
“Aynı Yerde, Aynı Hafta, İki Ayrı Kazada Bir Çocuk Öldü”
Geçtiğimiz hafta Niksar-Ünye Karayolu’nun Niksar kent girişindeki keskin virajlarının bulunduğu Horoz Köprü kesiminde art arda yaşanan iki ayrı kazada bir çocuk ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.
Türkiye’nin Kuzey-Güney aksları arasında, Samsun-Havza, Ordu-Mesudiye-Sivas yollarının tüneller ve viyadüklerle yapılmış olmasına karşın, Karadeniz’i İç Anadolu ve Akdeniz’e bağlayan halen en kısa güzergah olarak Niksar-Akkuş-Ünye arasındaki yapılmayı bekleyen bu yol öne çıkıyor.
Adana’dan, Gaziantep’ten, Kayseri’den, Sivas’tan Karadeniz’e En Kısa güzergah Niksar-Ünye yolundan yapılıyor. Henüz hiçbir çalışma olmamasına rağmen, Gaziantep’ten Ordu, Ünye ya da Samsun Havalimanına en kestirme yol Niksar-Ünye D-850 Karayolu güzergahından sağlanabiliyor.
Gaziantep’ten Samsun-Çarşamba ya da Ordu-Ünye’ye 675 km. olarak en kısa güzergah Niksar-Ünye yolundan sağlanırken, diğer alternatif güzergahlar en az 140-150 km. mesafeyi uzatıyor. Adana’dan Ünye ya da Adana’dan Ordu il merkezine de en kısa mesafe Niksar-Ünye Karayolu üzerinden sağlanıyor.
“Tüneli, Viyadüğü Yok! 50 yıl Önceki Haliyle Bile En Kısa Yol Niksar-Ünye Arasından Sağlanıyor"
Ordu-Sivas yolu olarak adlandırılan Mesudiye, Koyulhisar üzerinden sağlanan yeni yolun tüneller ve viyadüklerle yapılmasına karşın Sivas-Ünye-Ordu arasındaki en kısa güzergah da halen yapılmamış haliyle de olsa Niksar-Ünye Karayolu’ndan sağlanıyor. Sivas’tan Koyulhisar, Mesudiye, Gölköy üzeri 326 km. olan mesafe, Niksar-Ünye Yolundan 262 km. ile Sivas’ı Karadeniz Sahiline bağlayan en kısa güzergah olma durumunu da koruyor.
İç Anadolu ve Akdeniz illerini yapılmamış mevcut haliyle dahi en kısa ve en ekonomik olarak Karadeniz Sahiline bağlayan Tokat-Niksar-Akkuş-Ünye Karayolu’nun yapılması halinde yalnızca Tokat ve Ordu illerini değil ülkemizin de birçok ilini, birbirine en kısa mesafeden bağlayarak ülke ekonomisine de olumlu katkılar bırakacağı görünüyor.
Niksar - Akkuş - Ünye Karayolu
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)
Hizmet vermeseler de oy veren bir bölge. Neden hizmet gelsin ki? Düz mantık