Alper Gezeravcı’dan sonra Türkiye ikinci astronotunu da uzay gönderiyor. Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’in uzay macerası yarın başlıyor.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay macerasının üzerinden hemen hemen 6 aya yakın bir süre geçti. Alper Gezeravcı’nın ardından Türkiye’nin ikinci uzaya çıkacak astronotu Tuva Cihangir Atasever oldu.
Virgin Galactic’e ait uzay aracı ile 8 Haziran 2024, yarın uzaya gidecek olan T. Cihangir Atasever, gerçekleştirdiği röportajda 3 dakika boyunca yer çekimsiz ortamda kalıp bu 3 dakika içerisinde 7 adet deney gerçekleştireceğini belirtti. Uçuş öncesi fırlatmanın gerçekleşeceği Spaceport tesisinde açıklama yapan Atasever, uçuşun ek bir maliyet doğurmadan gerçekleşecek bir uzay uçuşu niteliğinde olduğunu belirtti. Atasever, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK UZAY ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) olarak bu eğitim adımını da bilimsel misyona dönüştürdük. 7 farklı bilimsel deney seçtik. Bunların uzay aracına entegrasyonu üzerinde aylardır çalışıyoruz. Uzay uçuşumuz için hiçbir ek maliyet çıkarmadan yeni bir bilimsel misyon türetmiş olduk. Bu uçuş ülkemizdeki uzay araştırma ve çalışmalarına önemli katkı sağlayacak.” dedi.
“İKİ TÜRK BAYRAĞI YOLCULUĞUMDA YAN YANA OLACAK”
Uzaya giderken yanına almaya planladığı eşyalar hakkında da bilgi veren Atasever, “Cumhurbaşkanımızın Nisan 2023’te TEKNOFEST’teki tanıtımımızda teslim ettiği bayrak benimle birlikte olacak. Benim annemin memleketi olan Azerbaycan bayrağı da Türk bayrağının hemen yanında göğsümün üzerinde yer alacak. Nasıl yeryüzünde bu iki ülkenin bayrakları yan yanaysa bu iki millet omuz omuzaysa uzay yolculuğum esnasında da yine yan yana olacaklar. Buna ek olarak ailemin uzaya götürmem için bana teslim ettiği bazı minik objeler benimle olacak.” diye konuştu.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)