Ekonomik zorluklar, yüksek enflasyon ile birlikte vatandaşların umutları yavaş yavaş kırılmaya başladı. Mezun olduktan sonra istedikleri maaşlara iş bulamayan gençlerin de ülkede geleceklerine dair umutları kalmadı.
Hayat pahalılığı, gelecek kaygısı gibi etkenlerden dolayı umutsuzluğa kapılan ve bu durumdan sıkılan gençler çözümü ülkeden kaçıp daha iyi şartlarda yaşayabilecekleri ülkelere gitmekte buldu. TÜİK ise bu noktada acı tabloyu gözler önüne serdi.
100 KİŞİDEN 2’Sİ BEYİN GÖÇÜ İLE GİDİYOR
Ekonomik kriz sebebiyle iyi şartlar altında yaşayamayan ve istediği şeyleri elde edebileceklerini düşünmeyen gençler, buldukları beyin göçü fırsatı ile ülkeden ayrılmayı tercih etti. TÜİK’in yayınladığı 2021-2023 dönemine ait yükseköğretim beyin göçü istatistikleri bülteninde 2023 yılında yükseköğretim mezunu olan kişilerin yüzde 2’sini beyin göçü ile yurt dışına yerleştiğine yer verildi. En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanının ise bilişim ve iletişim teknolojileri olduğu gözlemlendi.
Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu mezun kayıtları ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Merkezi Nüfus İdare Sisteminin kullanıldığı araştırmada, 100 kişiden 2’sinin beyin göçü yaptığı duyuruldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı 1,6 iken erkeklerin beyin göçü oranı yüzde 2,4 olarak gerçekleşti. Türkiye’den en fazla beyin göçü yapılan ülkenin ise yüzde 21,4 oranı ile ABD olduğu kaydedildi.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)