• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • EKONOMİ
  • BİLİM VE TEKNOLOJİ
  • MAGAZİN
  • KÜLTÜR SANAT
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • RESMİ İLANLAR
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • VEFAT
  • TEBRİKLER
  • NÖBETÇİ ECZANELER
  • YEREL
  • Ara
SON DAKİKA:
12:19
MHP Niksar’da 15. Olağan Kongresi Gerçekleştirildi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. Yarım Asırdan Fazla Süredir Çekiciyle Bakıra Şekil Veriyor
YEREL
Yayınlanma: 03 Nisan 2025 - 16:29

Yarım Asırdan Fazla Süredir Çekiciyle Bakıra Şekil Veriyor

Çorum'da çırak olarak başladığı mesleğini yarım asırdan fazla süredir sürdüren bakır ustası, çekiçle dövdüğü bakırlardan çeşitli ürünler yapıyor.

YEREL
03 Nisan 2025 - 16:29
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Yarım Asırdan Fazla Süredir Çekiciyle Bakıra Şekil Veriyor

Çorum'da çırak olarak başladığı mesleğini yarım asırdan fazla süredir sürdüren bakır ustası, çekiçle dövdüğü bakırlardan çeşitli ürünler yapıyor. Mesleğini yaşatmaya çalışan usta, yaptığı ürünlerin 50 yıl ömrünün olduğunu söyledi.
Çorum'da bakırcılar ve kalaycılar arastasında bulunan dükkanlardan birini işleten 69 yaşındaki Halil Uysal, unutulmaya yüz tutmuş bakır dövme zanaatını 57 senedir sürdürüyor. Büyük bir emek gerektiren uğraşının ardından bakırdan kazanlar ve çeşitli ürünler yapan Uysal, çırak bulamadığı için dükkanında 35 yıldır yalnız çalışıyor. Bakır ürünlere ilginin azalması ve maliyetlerin artması sebebiyle mesleğin değerini yitirdiğini belirten Uysal, Çorum ve çevre illerden gelen müşterilerine hizmet verdiğini söyledi. Vatandaşların bakır ürünlerin fiyatını yüksek bulduğunu belirten Uysal, yaptıkları zanaatın emek gerektirdiğini, bunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.


"Geçmiş zamanlarda çıraklar ve kalfalarla birlikte 5, 6 kişi çalışıyorduk, şimdi ise tek başımayım"
Bakır dövme sanatını geleceğe aktaracak yeni neslin olmadığını ve sadece bu işi yapan bir kaç kişi kaldığını dile getiren Halil Uysal, "Yapmış olduğum bu mesleğe komşumun beni getirip bakır ustasının yanına çırak olarak vermesiyle başladım. 57 senedir bu sanatı icra ediyorum. Gelen bakır malzemeleri ilk önce yaprak halinde kesiyorum daha sonra yapacağım ürüne göre işe başlıyorum. Yapılan işlemlerde tabana, yan kısımlara ve birçok kısmına uygulanan işlemler ayrı ayrıdır. Bakır dövme işlemini gerçekleştirirken tisi ve eşek demiri adı verilen kullandığımız malzeme ve değişik boyutlardaki çekiçlerle bakıra şekil vermemizi sağlar. Yapmış olduğumuz bakır malzemeler kalaylama işlemi yapıldıktan sonra 50 sene ortalama ömrü olur. Daha sonra tekrar kalaylama işlemi yapılıp kullanımına devam edilebilir" dedi.


"Müşteri bu rakamları fazla bulduğu için de tercih etmiyor"
Mesleğe ilk başladığı dönemlerde bakır ürünlerin çok büyük ilgi gördüğünü ifade eden Uysal, "Şimdi bu işi yapacak bir çırak gelse bile ben ne kadar para alacağım diye soruyor. Bu işi 5-6 sene çıraklığını yapması lazım ki o da kazanç sağlayamaz. Ben bu sanata yeni başladığımda ustam bize haftalık 50 kuruş verirdi, biz de biriktirirdik. Günlük kazancımız aldığımız işin durumuna göre ortalama 800 ila bin TL arasında değişir. Yaptığımız malzemeler 5 bin TL'ye de var, 10 bin TL'ye de var. Müşteri bu rakamları fazla bulduğu için de tercih etmiyor. Fakat şu durumu görmezden geliyorlar, yaptığımız bu meslekte emek çok ve bu nedenle de emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Geçmiş zamanlarda çıraklar ve kalfalarla birlikte 5-6 kişi çalışıyorduk, şimdi ise tek başımayım. Daha sonra ilerleyen süreçlerde kendim çalışmaya devam ettim, ortalama 35 senedir tek başıma yapıyorum. Satışlar güzel oluyordu, artık eskisi gibi değil. Geriye dönüp baktığımda burada iş yapan 150, 200 dükkan vardı, fakat şu an benimle birlikte 2 ya da 3 dükkan kaldı. İşimiz eskisi kadar iyi olmasa da çevre illerden gelerek ürünlere talep gösterenler oluyor" diye konuştu.

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Basın Camiası Şaban Konyar İçin Dua Ediyor
Basın Camiası Şaban Konyar İçin Dua Ediyor
Tokat’ta Hayvancılığa 6,1 Milyon TL’lik Destek
Tokat’ta Hayvancılığa 6,1 Milyon TL’lik Destek
Tokat’ın Yanıbaşında Korkutan Deprem
Tokat’ın Yanıbaşında Korkutan Deprem
Akkuş’ta Çiftçi İletişim Merkezi Açıldı
Akkuş’ta Çiftçi İletişim Merkezi Açıldı
Son Haberler
MHP  Niksar’da  15. Olağan Kongresi Gerçekleştirildi
MHP Niksar’da 15. Olağan Kongresi Gerçekleştirildi
Niksar'da Yeşil Sahada Aile Buluşması
Niksar'da Yeşil Sahada Aile Buluşması
Erbaa’dan Yaban Hayatına Katkı
Erbaa’dan Yaban Hayatına Katkı
Niksar'da Yarıştılar Kazandılar Ödülleri Aldılar
Niksar'da Yarıştılar Kazandılar Ödülleri Aldılar
Basın Camiası Şaban Konyar İçin Dua Ediyor
Basın Camiası Şaban Konyar İçin Dua Ediyor
Türkiye’nin Bakliyat Deposu Yozgat’ta Nohut Ekimi Başladı
Türkiye’nin Bakliyat Deposu Yozgat’ta Nohut Ekimi Başladı

Ana Sayfa
EKONOMİ
BİLİM VE TEKNOLOJİ
MAGAZİN
KÜLTÜR SANAT
GÜNDEM
SPOR
RESMİ İLANLAR
YEREL
NÖBETÇİ ECZANELER
TEBRİKLER
VEFAT
SAĞLIK
EĞİTİM
SİYASET
GÜNCEL
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • EĞİTİM
  • GÜNCEL
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • TEBRİKLER
  • VEFAT
  • YEREL
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tokat Haber | Tokat Son Dakika Haberleri