Yaşayan Hazine Yaşar Güç, Sanatını İstanbul ile Buluşturdu
Niksar’ın Kavalcı Sokağı’nın Yaşayan Hazinesi Yaşar Güç, İstanbul’da dört gün süren Tokat Tanıtım Günleri’nde sanatını hemşerilerle buluşturdu.
Yaşayan Hazine Yaşar Güç, Sanatını İstanbul ile Buluşturdu
Niksar’ın Kavalcı Sokağı’nın Yaşayan Hazinesi Yaşar Güç, İstanbul’da dört gün süren Tokat Tanıtım Günleri’nde sanatını hemşerilerle buluşturdu.
Niksar’da yaşayan ve 2009 yılında UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak gösterilen Kaval Ustası Yaşar Güç, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Tokat Tanıtım Günleri’ne katılım sağladı.
1968 yılında Başçiftlik ilçesinin Erikbelen Köyü’nde dünyaya gelen Yaşar Güç, ilkokulu okuduktan sonra 11 yaşında kaval ustası olan babasının yanında çıraklığa başladı. 11 yaşında babası Hasan Hüseyin Güç’ten öğrendiği ve babadan el alarak devam ettirdiği Kaval Ustalığı sanatını İstanbul’daki vatandaşlara da en iyi şekilde tanıtmaya çalışan Yaşar Güç, dört gün boyunca açtığı stantta erik, kayısı, dut, armut ağaçlarından yaptığı sanat eserlerini sergiledi.
40 yılı aşkın süredir kaval ustalığı sanatını sürdürerek birçok etkinliğe de katılım sağlayan ve yaptığı işi etkinliklerde özveriyle insanlara anlatan Yaşar Güç, “Bu sanatı ben babamdan öğrendim, 11 yaşında başladım ve yaşatmaya çalışıyorum. Erikbelen’de bizden önce Reşadiye’nin çevre köylerinde sopalardan yapılan sanat, ondan esinlenerek 1935 – 40 yılları arasında amcamın el tezgâhı almasıyla 1940 yıllarında Erikbelen’de yapılmaya başlanmış ama bu kavalcılık üst çaplarda köyün tamamına sarmış. Herkes kaval yapmaya başlamış. 52 tane tezgâh olduğunu söylüyorlardı ama bu işçiliği sanata dönüştüren kişi de babam olmuş. Ben de babamdan devraldım, bana devretti. İnşallah benden sonra da çocuklarımın birisi yaşatmaya devam edecek.” sözlerini ifade etti.
Sözlerine devam eden Kaval Ustası Yaşar Güç, “Bilindiği üzere kaval biz Türklerin öz çalgısı ve tarihi de insanlık tarihi kadar eski. Orta Asya’da Ural boyları arasından çıktığı biliniyor ve Orta Asya’dan Türklerin göç etmesiyle birlikte de tüm dünyaya oradan yayılıyor. Başlangıçta dağdaki çobanın elinde görüldüğü için çoban sazı olarak tanınıyor ama günümüzde kaval halk müziğinin direkt bir sazı.” şeklinde konuştu.
Kavalın ise günümüzde Türk Halk Müziği’nin bir sazı olduğu için kolayca unutulmadığını, göz önünde bulunduğunu da ifade eden Kaval Ustası Yaşar Güç, Türk Halk Müziği korolarında yer almasaydı, saz olarak kullanılmasaydı değerinin unutulmaya yüz tutacağını belirtti.
Birçok etkinliklerde yer alması için davetler alan Yaşayan Hazine Yaşar Güç, en son İstanbul’da düzenlenen ve 22 Ekim 2023 itibariyle biten Tokat Tanıtım Günleri’nde yer alarak ilgili insanlara sanatını gösterdi. 2000 yılından bu yana sanatını Niksar’da yaşatmaya devam eden Yaşar Güç, farklı seslere göre el emeğiyle yaptığı uzundan kısaya, dilliden dilsize birçok kaval çeşidini Tokat Tanıtım Günleri’nde vatandaşlarla buluşturdu.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)