“Sivas-Yıldızeli Yüksek Hızlı Tren istasyonunun hizmete açılması Tokat kamuoyunda da tartışmaları berberinde getirdi.”
Karayolları ulaşımı bakımından Türkiye’nin en az yatırım alan illerinden olan, tüneli ve viyadüğü olmayan birkaç ilden birisi olan Tokat ve ilçelerinin Yüksek Hızlı Tren beklentileri karşısında Yıldızeli istasyonunun işaret edilmesi “Tokat mı Sivas’a bağlı, Sivas’ mı Tokat’a bağlı?” sorularını da beraberinde getirdi.
Yıldızeli YHT İstasyonu’nun açılması nedeniyle Tokatlılara müjde şeklinde bir açıklama yapan AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Aslan; Tokatlı vatandaşların bu yeni istasyon sayesinde hızlı tren konforuna daha kolay erişebileceğini belirterek, “Tokatlılar, Yıldızeli İstasyonu sayesinde hem İstanbul-Sivas hem de Ankara-Sivas YHT hattını kullanarak rahat ve hızlı bir yolculuk deneyimi yaşayacak” ifadelerini paylaşmıştı.
YILDIZELİ YHT İSTASYONU TOKATLILAR İÇİN MÜJDE Mİ?
Bazı yerel medya ve sosyal medya ağlarında Tokatlılara müjde olarak yansıtılan Yıldızeli YHT İstasyonunun hizmete açılmasının Tokatlıların hayatında ve gelişiminde bir değişim oluşturup oluşturmayacağını sizler için araştırdık.
Tokatlı siyasetçiler ve bazı yerel sosyal medya kanallarında Yıldızeli YHT İstasyonuna Tokat’tan 30 dakikada ulaşılacağı bilgisi ifade ediliyor.
Tokat Merkezden Yıldızeli YHT İstasyonu 65 km. ve binek araçla ortalama 50 dakika sürüş mesafesinde bulunuyor. Özel aracı ile gidenler için ortalama 200 TL. yakıt ücreti, aracın dönüşüyle beraber ise 400 TL’yi buluyor.
Yıldızeli YHT’den İstanbul 990 TL + Tokat’tan özel araç yakıt ücreti 400 TL = 1.390 TL. (Otobüsler 1000-1200 TL.)
Yıldızeli YHT’den İstanbul’a ulaşım süresi 8 saat 30 dakika + Tokat’tan Yıldızeli 1 Saat = 9 Saat 30 dakika (Otobüsle Tokat’tan İstanbul’a ulaşım süresi 11-12 Saat.)
Yıldızeli YHT’den Ankara 450 TL + Tokat’tan özel araç yakıt ücreti 400 TL = 850 TL. (Otobüsler 550-650 TL.)
Yıldızeli YHT’den Ankara’ya ulaşım süresi 3 saat 30 dakika + Tokat’tan Yıldızeli 1 Saat = 4 Saat 30 dakika (Otobüsle Tokat’tan İstanbul’a ulaşım süresi 6-7 Saat.)
TOKAT, TOKAT MERKEZ’DEN Mİ İBARET?
Yıldızeli YTH İstasyonunu Tokat için müjdeleyen çevrelerin Tokat’ın ilçeleriyle bir bütün olduğunu hesaplamadıkları görülüyor. Tokat 11 ilçesi, 9.958 km2 yüz ölçümü, 607 bin toplam nüfusuna sahip. Tokat’ın nüfusunun ancak üçte biri Tokat Merkez ve Merkeze bağlı köylerinde yaşamaktayken, geri kalan 3/2’lik nüfus ilçelerinde yaşamakta.
Tokat Merkez ve Merkez’e bağlı köylerde toplam 207 bin kişi yaşarken kalan 400 bin kişi ise Erbaa, Niksar, Turhal, Zile, Reşadiye, Pazar, Almus, Artova, Sulusaray, Yeşilyurt ve Başçiftlik ilçelerinde yaşıyor.
Tokat, merkezi kadar büyük ilçeleriyle de bilinen Orta Karadeniz ve İç Anadolu’nun sosyo-kültürel merkezlerinden. Erbaa, Niksar, Turhal ve Zile gibi organize sanayi bölgelerine sahip, insan kaynağı ve kültürel özelliklere sahip ilçeleriyle bir bütün oluşturmasına karşın bazı yatırım ve kararlarda Tokat’ın yalnızca Merkez’den ibaret görülmesi, ilçelerde yaşayanlar tarafından da üzüntü ile karşılanıyor.
Türkiye’nin havaalanı bulunan nerdeyse tüm illerinde çevre il ya da ilçelere servis bağlantısı varken Tokat Havaalanından halen ilçelerine servis bağlantısının olmaması da Tokat Havalimanının büyümesindeki en büyük nedenlerden biri olarak görülüyor.
ERBAA, NİKSAR, TURHAL, ZİLE, REŞADİYE DE TOKAT DEĞİL Mİ?
23 Eylül’de açılan Sivas-Yıldızeli YHT İstasyonunun Tokatlılara da hizmet edeceğinin ifade edilmesi Tokat’ın ilçelerindeki vatandaşlarca da şaşkınlıkla karşılanırken, Tokat Merkez’e bile 60 km. uzaklıktaki Yıldızeli istasyonuna varmak ve dönmenin süresi ve maliyetini hesapladıklarında kendileri açısından değişen hiçbir şeyin olmadığını görmekteler.
Yıldızeli YHT İstasyonu, özel binek araçla Niksar’a 115 km. 1 saat 30 dakika; Erbaa’ya 142 km. 1 saat 50 dakika; Reşadiye’ye 150 km. 2 saat; Turhal’a 105 km. 1 saat 20 dakika; Zile’ye 130 km. 1 Saat 45 dakika sürede alınıyor. Özel aracı olmayanlar için ise Turhal ve Tokat haricinde Yıldızeli’ne toplu ulaşımla gitme imkanı bulunmuyor.
Erbaa’dan otobüsle 10-11 saatte İstanbul’a 1.100 TL fiyat ile ulaşan vatandaş, Yıldızeli YHT’den İstanbul’a ulaşmak için, 2 saatte Yıldızeli’ne ulaşırsa 8,5 saatlik tren yolculuğunun eklenmesiyle en iyimser tahminle 10 saat 30 dakikada İstanbul’da olacağı görülüyor. Ayrıca ekonomik olarak da 1.100 TL’ye otobüsle ulaşırken, hızlı trenle maliyeti 1.500 TL’yi geçtiği gözlemleniyor. Bu durum diğer ilçeler için de aynı süre ve benzer maliyetler getirdiğinden Yıldızeli YHT İstasyonunun Tokat’ın ilçeleri adına ekonomik ve süre bakımından hiçbir fayda getirmediği anlaşılıyor. Aynı şekilde Niksar ve Reşadiye’den de İstanbul’a otobüsle 1.200 TL ve 11-12 saat yolculuk süresince ulaşılmakta.
Bir süre öncesinde Tokat’ın vazgeçilmez tescilli yöresel lezzeti Tokat Kebabı’nı zaman zaman Sivaslıların sahiplenmesi karşısında reaksiyon gösteren Tokatlı yetkililerin Sivas-Yıldızeli YHT İstasyonu’nu müjde olarak sunmaları şaşkınlıkla karşılanıyor.
Ahmet ÖZTÜRK - Niksar Danişmend (Özel Haber)
Yakında o bölgeden hızlı YHT hattina araba kaldırırlar yakıt fiyatını 10 kişi öder. Emekli olunca o hatta minibüs ile vatandaş taşıyacağım.
Zaten hızlı tren göçü hızlandırıyormuş Sivaslı bilge adam Temel karamolla oğlu öyle diyor tokat a gerek yok
Ben 22 Eylül 2024 tarihinde Suşehrinden Sivas Havaalanına taksi ile 2500 liraya gittim Suşehri Sivas a 143 KLM uzakta ve Sivas havaalanı ise Şehrin 26 KLM uzağında. Uçağa ise 1800 lira vererek İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı na uçtum. Sabiha Gökçen havalimanından taksiye 1150 lira vererek Ümraniye Çakmak Mahallesine gittim. İstanbul da taksi inadına beni çok dolaştırdi söyledim bana amca diğer yol çok sıkışık dedi . Normal yoldan gelse idi en fazla 800 TL alacak idi ödemeyi kartla yaptığım için yüzde 10 komisyon alıyorlar. Fazladan aldığı para haram olsun.
Tokata özel bir çaba ile hiçbir şey yapılmadı tarihte yapılacak olan da çevre illere kaydırıldı neden
Benim için boş İstanbul arabayla benim için 6 saat yüksek hızlı ne, hız az ücret çok
Biz Tokatlılar olarak komşu illere yapılan hizmetleri tokata yapılmış gibi anlatan vekillerimiz var ne mutlu bütün çılgın projeler bitiyor yllardan beri niksar tokat ordu yolu bitmiyor sahilimizmi var bir hızlı tren geçse niksar sahile büyük şehirlere bağlanma kötümü olur yıllarca zize oy verdik bu garip halk hak etmiyomu sayın vekillerim hep sizi destekliyoruz başka illere yapılan hızlı treni anlatır tokatın vekili bizde bunla avutulalim vesselam
Tokatada YHT için bir hat yapılmasını isterim hak da ediyor yanlız yazıda ilçelerde bahsetmiş ya devlet her ilçeye tren yolu nasıl döşesin sanki Sivas'ın bütün ilçelerinde varmış gibi anlaşılıyor hangi ilçede geçiyor Yıldızeli, kangal ve Divriği den geçer başka yere uğramaz bilginize
Tokata hızlı tren yapılmasını engelleyen delilli ispatlı Yusuf beyazıttır.Yoksa buradan geçirme planı vardı ulaştırma Bakanlığı'nın.Ama büyük hesaplar içinde olanlar engelledi.
Tokat ne kadersizsin sana hep tokat atıyorlar Sivas'a tren yapıp tokata müjde diyorlar.senelerdir havalimanın yoktu sonunda acıdılarda bir havalimanı yaptılar sen yinede olsun dedin oysaki doğudaki bir il kadar kıymetin olmadı
Yıldızeli istasyonu açılmış bize ne sanki oradı tokatın ilçesimi akılsızlar sanki tokata 10dakka uzaklıkta anca Sivas'a yapın herşeyi tokat garibanca dursun köşede aman milletvekilleri üzmesin kendini tokat için alsın maaşını otursun üzmeyin ya kendinizi tokata ne olursa olsun
Niye tokatın merkezinden yada yakınından geçen treni yok hakkı bumj olmalıydı oysa Tokat yapılan iyiliği sandıkta unutmaz karşılığını verir verdi zaten yıllarca ama doğudaki iller kadar kıymeti yok nerdesiniz tokat milletvekilleri
Tokata yapılan tekşey havalimanı oda zor zoraki oysa Tokat hep AKP'ye oy verdi ama doğudaki bir il kadar kıymeti yok buranın milletvekillerinin hevesi mücadelesi yok
Tokat hep akp ye oy verdi karşılığında ne aldı söylesenize sadece zor zoraki yıllarca süren sonunda bitirilen havayolu okadar doğudaki iller tokatı geçti bunu haketmedi tokat buranın milletvekilleri görevlerini tam yapmadıkları için olabilirmi evet aynen öyle
3.köprüyü müjde diye karşılayan il Tokat. bu yine yakınmış:)
Tokatımıza bir hızlı tren gelse çok güzel olur kışın tokattan yıldızeli, yıldızeli tokata gitmek çok zor kışın o yol çok tehlikeli kızıleniş yıllarca çok can aldı kar çok yağar bu sebepten tokata yht şart herkes duymalı ve mücadele etmeli
Ne tokata ne ilçelerine bu seçilenlerin hiç birisi bı cacih yapmah için uğraşmaz ..herkes kendi dümeninde...hele hele tokatı ve ilçelerini MHP aldı..ve akepe kaybettiği için bundan sonra heç bişey yapmazlar... . Yapmak içinde uğraşmazlar.. ben birazda Niksar için söyleyeyim.ne yapmışlar bir eskiye dönün 22 senedir Niksar için ne yapmişlar ...hiç bir vekil niksara bir çivi dahi çahmadi ...ne bir fabrika veya herhangi bir işletme açmak için önculuk ettiler nede niksarin bir derdine derman oldular..dedimyaa cacih meselesi...cacih cacih...
Çok doğru bir analiz yapılmıştır. Bende 42 yıl TCDD de trafikle ilgili bir görevde bulundum, Tokat için hiç bir avantajı yok.
Tokatın bilmem kaç tane ak partide millet vekilleri var ve özlem zengin diyede sivri dilli millet vekili var iktidarda sözü geçen isteselerdi bu millet vekilleri o hızlı treni tokatın ilçesi turhalıda dahil ettirebilirlerdi.o yth denilen trenin tokat halkına bir gram bile faydası hiiiiiçç yoookk nokta.
Belli ki Sivas’a gocuntusu var sizin gazetenin tarihin her döneminde olduğu gibi yine Sivas’a bağlı kalacaksınız Tokat kebabı sizin olsun patlıcandan başka bir şey değil zaten sivasın bir sürü yemeği var tescilli
Bunca senedir iktidarın oy deposu olan iktidar Ünye Tokat, Amasya Mecitözü, Pazar Sungurlu arasındaki karayollarını bile tamalayamadı. Halbuki bu yollar tamamlansa Tokatın etrafındaki komşu il ve ilçeleri arasındaki ekonomik sayısız faydaları var. siz halâ tren bekleyin.
Ülkemizde ekonomik gelişmeler ancak demiryollarıyla olacaktır petrol şirketleri otomotiv şirketleri otobüs şirketleri lastik şirketleri cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar demiryollarini engellemişlerdir her ilimize hızli tren yapmaliyiz raylı sistemler geliştirmeliyiz yük ve yolcu taşımacılığında acilen demiryollarına geçmeliyiz