Sabah gazetesinin haberine göre, özellikle klon hatların kapatılması sürecinin hızlandığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Hükümet, "IMEI kırdırma ve klonlama" uygulamalarına karşı önemli bir adım atmıştı. Sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılma süresini 7 yıldan 1 yıla düşürmesi, bu alandaki yasadışı faaliyetlerin önünü kesmeyi hedefliyor.
Bu değişiklik, IMEI numaraları klonlanmış telefonlar için fiyatların düşmesine yol açtı. Klonlama işlemi ile kayıt ücreti ödemeden kullanıma açılan telefonlar, artık yasal sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor.
“PARALARINI İSTİYORLAR”
Bazı telefoncular, "Herhangi bir sorun yaşanmaz" garantisi verdiği için vatandaşlarla karşı karşıya kaldı. Bu noktada telefoncular, artık yeni telefon klonlama yapmaktan çekiniyor. Sabah’ın haberinde Mecidiyeköy'de IMEI klonlayan bir telefoncu, "Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce telefonlarını klonladığımız kişilerin telefonları da kapanmaya başlamış.” dedi. Klonlanan telefonların kapanmasının ardından, vatandaşların paralarını istediğini aktaran telefoncu, “Böyle bir risk olduğunu söyledik” şeklinde savundu.
“TARİFEYE EK TELEFONLARA İLGİ ARTTI”
Son yapılan düzenlemelerle birlikte IMEI numarası klonlanan telefonların fiyatlarında dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Yaklaşık olarak 20.000 TL ile 25.000 TL arasına geriledi. Ayrıca telefoncu, son dönemde tarifeye ek telefonlara olan ilginin arttığını söyledi. IMEI kayıt ücreti tutarının, yüzde 45 artışla 2025 yılı itibarıyla 45.953 TL olacağı da bekleniyor.
Devlet yetkilileri, kayıt dışı telefon kullanımını engellemek amacıyla düzenlemelerin sıkılaştıracağı mesajını veriyor.